Warning: Declaration of WPSDAdminConfigAction::render() should be compatible with WPSDWPPlugin::render($ug_name, $ug_vars = Array, $action = NULL) in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-content/plugins/wp-stats-dashboard/classes/action/WPSDAdminConfigAction.php on line 33 Kjøpestopp. – minismartinis Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259
09/02/2012 · Hodebry, Hverdag, Jeg har også på meg klær

Kjøpestopp.

(Bilde.)

Om jeg havner i en diskusjon vedrørende det stadig økende forbruket i verden og hva det gjør med den stakkars kloden vår, er jeg rask til å dra vintage-kortet. Lynrask faktisk. Jeg argumenterer høylytt om at jeg nesten utelukkende handler secondhand klær og derfor er mye mer miljøvennlig. Hurra for meg og de eldgamle kjolene mine lissom. Dette er på sett og vis sant. Det er mer miljøvennlig å kjøpe brukt enn nytt, men det er også en god unnskyldning for meg til å fortsette å handle mye, uten å egentlig sette spørsmålstegn ved hvorfor. Hvorfor jeg føler at jeg trenger noe nytt så ofte og hvorfor det er så viktig for meg.

Det norske forbruket har tredoblet seg siden 1958 samtidig som kloden har blitt dramatisk varmere. I samtlige miljødebatter dras det fram stadig nye miljøvennlige alternativer til hva vi kan kjøpe i steden for de gamle utdaterte miljøskadelige produktene, men det blir derimot aldri ymtet frampå om at en mulighet faktisk er å kjøpe mindre ting. At vi hverken trenger å bytte ut alt vi har med ujevne mellomrom eller at ti jakker og 15 par sko faktisk er nok.

Da jeg allerede er både kollektivreisende og spiser lite kjøtt er klesforbruket mitt det neste som må gjøres noe med. Jeg har derfor bestemt meg for følgende;

Fra og med i dag, 09. februar 2012 , og ut året skal jeg ikke kjøpe meg noe mer klær. I-N-G-E-N-T-I-N-G. Helt fram til neste år.

Eksperiment selvfølgelig-har-du-noe-å-ha-på-deg er herved i gang. Et bittelite skritt for menneskeheten, og et medium stort skritt for meg. Klar, ferdig, gå!

34 kommentarer

34 kommentarer

 • Svar Karen 09/02/2012 klokka 08:42

  Good for you! (Og for resten av kloden…)
  Lykke til! 😀

 • Svar Sunniva 09/02/2012 klokka 08:55

  Så inspirerende! En periode kjøpte jeg mye klær og sko. Jeg hadde alltid noe nytt. Rett etterpå følte jeg meg glad, men det var en veldig kortvarig glede. Etter en stund begynte jeg å tenke over hvorfor jeg stadig shoppet nye klær. Var det for å dekke andre behov? Jeg begrenset meg, og kjøper mye mindre nå. Jeg har ikke lenger 60 par sko og førti par kjoler, men det trenger jeg heller ikke. Jeg ser mange kjente bloggere som shopper ekstreme mengder klær, og jeg skjønner ikke at de har samvittighet til det. En ting er at de selv påvirker miljøet, men de påvirker også mange unge jenter til en overfladisk livsstil som støtter det ekstreme forbrukssamfunnet. Du framstår som et mye bedre eksempel! Kanskje jeg også skal prøve shoppestopp. Her er i alle fall litt inspirasjon som viser at man kan være stilig uten å ha enorme mengder klær: http://current.com/1vtuu4c
  Lykke til!

 • Svar Ida 09/02/2012 klokka 09:20

  Åh, lykke til! Jeg satt faktisk å tenkte det samme i går da jeg ryddet i klesskapet – at ja, jeg har kjøpt mye vintage og secondhand i de siste månedene, men likevel kjøper jeg litt for mye klær og vintageunnskyldninga begynner å bli tynn. Tror ikke jeg skal si ut året, men hvertfall en periode så skal jeg ikke kjøpe meg “nye” klær uansett hvor fine de er.

 • Svar Dina 09/02/2012 klokka 09:43

  Jeg kjenner meg veldig igjen i det du skriver, og jeg burde nok selv tenke litt mer over hva jeg kjøper og om jeg egentlig trenger det. 10 måneder uten å kjøpe et eneste klesplagg, det er veldig lenge, men jeg håper du klarer å holde målet ditt. Lykke til! (Og hvis trangen blir altfor stor kan du vel alltids lage deg en kjole, eller?:)

 • Svar frecklenotes 09/02/2012 klokka 10:03

  Bra tiltak. Jeg for min del har bokkjøpeforbud. Har for mange bøker at jeg ikke trenger flere med det første. Klær kjøper jeg ikke mye av uansett, så føler meg ikke så skyldig der. :)

 • Svar tinekatrine 09/02/2012 klokka 10:37

  så bra :) håper du inspirerer andre til å gjøre det samme.

 • Svar vesle serena 09/02/2012 klokka 10:38

  yes, så bra! lykke til med deg. jeg kjøper ikke mye klær men er mer hekta på ting til huset. trykk, plakater, kunst, ja det er positivt og hand made og alt det der, men hvorfor føler jeg meg så tilfredstilt når jeg shopper? det varer ikke lenge uansett. helt til 2013 virker utrolig lenge, men inspirerende. Du kan kose deg med windowshopping på Pinterest.

 • Svar Nina C. 09/02/2012 klokka 12:22

  Thumbs up=)

 • Svar Signe Bjørnedatter 09/02/2012 klokka 12:44

  Har selv vurdert shoppestopp en stund, har bare ikke turt å bestemme meg for det ennå…

  Lykke til!

 • Svar Elise 09/02/2012 klokka 12:47

  Wow, for et spennende prosjekt! Lykke til! Kan jo faktisk bli ganske gøy fordi det tvinger deg til å bruke kreativiteten din 😉

 • Svar Lillan 09/02/2012 klokka 13:22

  Lykke til! Eg har eit likande prosjekt – der eg ikkje kjøper noko på eit halvt år (i første omgang), og samstundes skriv ned kva eg absolutt treng/ønskjer å ha i garderoben min. Dette har eg gjort ein gong tidlegare – og eg endte opp med nokre få klesplagg av god kvalitet, som eg verkeleg liker og som eg framleis har og bruker! Å gjere det på denne måten “luka ut” alle plutselege (mote/farge)innfall, som til tider kan bli mange og mindre smarte (bruker plagget éin gong t.d.).

 • Svar Eva 09/02/2012 klokka 14:06

  Så flott initiativ! Du er tøff! Jeg kunne trengt en sånn utfordring, men det må bli når jeg har litt mer overskudd i hverdagen (og blir ferdig med masteroppgaven)

  Her er forresten en dame som bare brukte EN kjole i et helt år: http://theuniformproject.com/year1/
  Man kan jo bli inspirert :)

 • Svar Sigrun 09/02/2012 klokka 14:34

  Så spennende! Jeg kjenner meg også igjen i det du skriver. Terskelen min for å kjøpe noe nytt (ååh, den koster bare 99,- et kupp!) er meget lav. Jeg har ofte nye klær eller sko å skilte med. Kanskje jeg skal prøve å begrense meg jeg også?

 • Svar kjersti 09/02/2012 klokka 15:02

  dette er strålende, mina! vær stolt, og hold ut, dette klarer du.

  jeg tenker å gjøre det samme til sommeren selv, et halvt år, og om det går bra tenker jeg å gjøre det et halvt år til. foreløpig trenger jeg virkelig nytt undertøy og strømpebukser uten hull og noen nye bokhyller etc. og i april skal jeg kjøpe synth, for det har jeg lovet meg selv.

  lykke til <3

 • Svar Idunn 09/02/2012 klokka 15:15

  Tommel opp og lykke til! :)

 • Svar vaarloek 09/02/2012 klokka 15:27

  jeg hadde det en gang. et halvår elle rnoe. det var lykkelige tider.

  enjoy!

 • Svar Josefine 09/02/2012 klokka 16:17

  Lykke til! :) :) Jeg bestemte meg for det i august, at jeg ikke skulle kjøpe noen flere klær ut 2011. Det ble bare ett unntak, en vintagekjole fra London. Jeg har fortsatt tanken i bakhodet, i tillegg er jeg student så har jo ikke så mye å rutte med bestandig, sånn sett er det enklere å la være.

 • Svar Hanne 09/02/2012 klokka 17:27

  Lykke til! Jeg er så enig i det du sier. Jeg har akkurat lest en pensumbok som heter The Rise of the Green Left, der kapitalismen får skylda for jordas miljøproblemer. Hele grunnlaget til kapitalismen er jo vekst, vekst, vekst, og da må jo folk kjøpe.. Denne tanken finnes jo mange steder, og jeg har lest om det før, men jeg synes denne boka var veldig bra. Anbefales!:)

 • Svar Karoline 09/02/2012 klokka 20:03

  Så himla genialt! Eg hiv meg med, men det blir ikkje før etter eg har betalt russekleda! Frå då av skal eg halde ut i eit halvt år! Lovar.

 • Svar Mia 09/02/2012 klokka 21:44

  for et fantastisk prosjekt! For både din egen del, og jordkloden. Man trenger ikke nødvendigvis å stoppe helt, men mange har nok godt av å stoppe og se hvor mye de faktisk kjøper som de ikke bruker eller har bruk for. Min store svakhet er undertøy, men det har jeg ikke så dårlig samvittighet for siden vaskemaskinen ødelegger alle trusene mine etter et par vask. men det er helt klart verdt å tenke på!

 • Svar Hanna 09/02/2012 klokka 21:58

  Hei! Må bare anbefale bloggene zenhabits.net og mnmlist.net. Her finner i hvert fall jeg mange råd og tips og ikke minst motivasjon til å leve et enklere liv, med færre unødvendig ting.

 • Svar Maria 09/02/2012 klokka 22:04

  Oi! Det skal bli spennende å følge dette prosjektet! Har tenkt på noe av det samme selv faktisk, vi får se hva det blir til… 😉

 • Svar Ida 09/02/2012 klokka 22:06

  Har hatt tanken selv siden nyttår. Men koker jo ut i kålet. Men er herved inspirert ! Så jeg slår følge :)

 • Svar Mira 09/02/2012 klokka 22:10

  Det er nyttårsforsettet mitt for 2012 etter at jeg så denne videoen:
  http://www.storyofstuff.org/movies-all/story-of-stuff/
  Kan jo være inspirasjon for deg en dag det klør i vintagefoten. Lykke til!

 • Svar isabell 10/02/2012 klokka 09:09

  Ja! Det er fint å se at du gjør noe med det, at du ikke bare sitter der å siet “MEN SAMMA DET, jeg har så lyst på ny kjole så noen andre kan tenkte på klimaet :D”, for hva skal man egentlig med så mange kjoler og andre ting? ja, det er alltid gøy når man har kjøpt noe nytt, men! det er jo ikke det som egentlig betyr noe her i verden..I know you know, I just like to tell you again :)

 • Svar marire 10/02/2012 klokka 13:09

  JA! jeg kjøper nå ikke så mye uansett (liker ikke å handle annet enn mat og te + studentbudsjett), men jeg er med! i alle fall for en stund fremover. når jeg har noen klær her i Frankrike og noen hjemme i Norge er det lett å bli lurt til å tro at man ikke har noe å ha på, men det har man som regel! jeg er skikkelig imponert over initiativet ditt. heia!

 • Svar FotoRenate 10/02/2012 klokka 16:11

  Så utrolig bra! Jeg hadde kjøpestopp fra nyttår frem til påske engang. Hemmeligheten er å ikke gå i butikker i det hele tatt så du ikke vet hva du går glipp av. Så går det også an å ønske seg gavekort på klær til bursdager og slikt :)

 • Svar Anna 10/02/2012 klokka 18:50

  Wow. Det er lenge, det. Det er imponerende at du har bestemt deg for det, og helt fantastisk hvis du klarer det. Selvfølgelig klarer du det! Jeg bare sammenligner med hva jeg selv hadde klart og ikke klart. Jeg tror ikke jeg hadde klart å prøve en gang. Heldigvis kjøper jeg ikke så mye, men kjøper hvis jeg mangler noe. F. eks. varme klær, da kjøper jeg med en gang, hvis du skjønner. Tommel opp for deg! :)

 • Svar Bringebaredrops 11/02/2012 klokka 12:03

  Lykke til så masse! Kjenner flere som burde ha tatt et slikt år! 😉

  Kjøper mest vintage selv, men ikke så ofte. I grunn kjøper jeg klær (og sko) generelt sjelden. Så min samvittighet er noenlunde ren. De klærne jeg sikler mest på for tiden er mine egne, innerst i klesskapet, fra tiden før jeg gikk gravid. Det er min drømmegarderobe! Må bare få av de siste gravidkiloene først. Men en veldig deilig følelse å vite at; det holder med det man allerede har! :-) Og så kan man alltids sy igjen et hull der og en ny knapp der.

 • Svar SolveigH 11/02/2012 klokka 17:42

  Hei.
  Jeg gjorde det samme i fjor, i seks måneder – og det var forbausende enkelt. Befriende, faktisk! Les boken Motemanifestet av svenske Sofia Hedström – den er et funn! Hun har MANGE historie om folk som har samme filosofi, og den inneholder flotte forslag til hvordan du selv kan endre og sy om klær du allerede har. Jeg heier på deg!
  PS: Etter mitt halvår med kjøpestopp er jeg mye mer kritisk til hva jeg kjøper, og har helt sluttet med impulskjøp.

 • Svar Anette 12/02/2012 klokka 16:35

  Wow! Så bra! Jeg var veldig flink til å tenke på miljøet da jeg var student, men et har sklidd ut mer og mer etter at jeg begynte å jobbe. Kanskje på tide å skjerpe seg igjen, og da er jo shopping et glimrende sted å begynne! Har nettopp kjøpt leilighet så det blir nok noen møbler fremover, men da har jeg tenkt å bruke god tid og kjøpe ordentlige ting, istedenfor bare ikea, så de holder i mange år. Sånn som foreldrene våre sine ting!

 • Svar irene 12/02/2012 klokka 22:17

  Heihei, det er første gang jeg kikker på siden din. Liker forslaget ditt. Men ville bare si at klær kan være en viktig måte å uttrykke seg på og være kreativ. Men når det går ut over kloden/pengeboken kan det være en god idé å gjøre noe annet kreativt i stedet, feks male, sy, lage kunst osv, så får behovet for kreativitet en annen kanal. Når jeg var 18-19 år og kjøpte klær var det en måte å utforske meg selv på og finne ut hvem jeg var, ved å prøve nye farger og stiler. I sånne faser er det viktig å se verdien i det/og ikke føle skam/skyld.

 • Svar Mari 14/02/2012 klokka 18:21

  Wow, det er ett stort steg, hvor teit det enn er å si det x) Utrolig bra gjort! Lykke til! 😀

 • Svar Helene R 01/03/2012 klokka 17:36

  Imponerende! Så flink du er! Håper du klarer det! Jeg skal følge med bloggen din bare av den grunn, faktisk (og selvsagt fordi den er ekstremt inspirerende og herlig å hvile øynene på)! :-)

 • Skriv en kommentar