Warning: Declaration of WPSDAdminConfigAction::render() should be compatible with WPSDWPPlugin::render($ug_name, $ug_vars = Array, $action = NULL) in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-content/plugins/wp-stats-dashboard/classes/action/WPSDAdminConfigAction.php on line 33 Minas vintageskole, del 6. – minismartinis Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259
25/04/2012 · Minas vintageskole

Minas vintageskole, del 6.

Ny onsdag, nytt innlegg fra vintageskolen. Denne uken avslutter vi det historiske tilbakeblikket ved å ta for oss de to siste tiårene i vintagepensumet. Velkommen skal dere væe til det langhårede 70-tallet og det bredskuldrete 80-tallet. Hoi! 

1970-tallet:

Det fragmenterte og varierte motebildet fra 60-tallet  fortsatte også i dette tiåret mye takket være billige flybilletter til obskure reisemål og New Age-bølgen som skylte over store deler av verden i begynnelsen av 70-årene. Til tross for at det i stor grad var flagrende gevanter, lange skjortekrager og bukser med stor sleng som preget motebildet var det dog hele seks store trender som satte sitt preg på det noe spraglete tiåret.

Den bohemske stilen besto av prærieinspirerte kjoler, lappeteppeskjørt og hjemmeheklede plagg. Glamrockerne foretrakk platåsko og klær dekket med glitrende steiner mens skuespillerne i de populære blaxploitation-filmene som regel kledde seg i fargerike kaftaner, klær dekorert med perler og rysjer og klær med tydelig etnisk inspirasjon.

Sammen med John Travolta og filmen ”Saturday Night Fever” inntok også den noe avkledde, skinnende og glamorøse discostilen dansegulv verden over. Punken, med den nå svært kjente designeren Vivienne Westwood i spissen, tok hjemmelagde antrekk til et nytt nivå med hullete t-skjorter, sikkerhetsnåler og skinnjakker med hjemmesnekra graffitti. Og som en motvekt til alt dette lot designere som Biba og Ossie Clark seg inspirere av den noe mer romantiske og myke stilen fra Viktoriatiden. Puh.

Kroppsidealet var veldig slankt, spesielt rundt armene og overkroppen.

I løpet av tiåret var det spesielt to lengder som varierte, nemlig lengden på hår og skjørtekanter. Skjørtene varierte mellom de veldig korte og de veldig lange. I tillegg var det populært med kjoler med assymetrisk hals og en bar skulder, Charlies Angels lanserte den svært populære jumpsuiten og Diane Keaton og Patti Smith gikk i bresjen for mer androgyne kvinneklær.

70-tallet var også tiåret da de store desgnerne som Givenchy, Oscar de la renta, Yves Saint Laurent, Marc Bohan for Dior og Karl Lagerfeld for Chloé etablerte mer publikumsvennlige kolleksjoner til salgs i større deler av verden enn tidligere. Diane Von Furstenbergs omslagskjole ble også lansert på 70-tallet. En kjolemodell hun fremdeles er mest kjent for, og muligens også selger mest av den dag i dag.

Det materialet som satt størst preg på klærne i denne perioden var polyester. Det syntetiske stoffet, som er laget av en type plast med det klingende navnet polymer, er både slitesterkt og krøller ikke.

Viktig å huske på når du skal handle klær fra 70-tallet:

–       Snittet var veldig kroppsnært og ofte produsert i stoff som skjuler lite bulker og strømpebuksekanter.

–       Skjortene fra tiåret var spesielt smale. Vær oppmerksom på at knappene ikke strammer for mye, eller spretter opp i tide og utide, hvilket de har en tendens til å gjøre da de syntetiske materialene de er laget av er ekstra glatte. Gjør de det er skjorta for trang.

–       Beltene fra epoken er mindre enn dagens belter, da de i all hovedsak er laget for å sitte i midjen og ikke på hoftene.

–       Buksene var høye i livet, og skal også være det (selv for menn). Dette kan føles noe uvant, men er akkurat sånn det skal være om du går for en autentisk 70-tallslook.

 

1980-tallet:

Mange steder var begynnelsen av 80-årene tøffe, spesielt økonomisk, med Ronald Reagan bak roret i USA og Margareth Thatcher i England. På midten av tiåret snudde derimot den økonomiske situasjonen, den personlige velstanden blomstret og den moten mange forbinder med 80-tallet begynte å utkrystallisere seg.

Knallfargede drakter med metallknapper, store skuldre, innsvingt midje og blyantskjørt til rett over kneet signaliserte autoritet, seksuell makt og status. Kjolene var ofte dekorert med paljetter, perler og nagler. TV-serier som “Dynastiet var med på å befeste drakten som det viktigste og mest tidsriktige plagget å ha i garderoben.

Den androgyne stilen fortsatte også med Annie Lennox og Grace Jones som gallionsfigurer. De kombinerte herredresser, slips og kort hår med korsetter og knallrød leppestift. Designeren Laura Ashley presenterte dog nok en motvekt til det moteinteresserte 80-tallspublikummet med svært feminine og en smule konservative klær.

Interessen for de store motehusene eksploderte og New York var det store motemekkaet. Calvin Klein, Donna Karan og Ralph Lauren var de aller største stjernene på motehimmelen, mens Nike, Adidas og Reeboks (sammen med gullkjeder, store ringer og klassisk bling bling) entret gatemotebildet paralellt med at hip hop slo seg opp og frem på hitlistene. En annen konsekvens av den store merkeinteressen var at merkene plutselig skulle være synlige. Svært synlige. Logoene til de tilhørende motehusene ble derfor skamløst printet i krigstyper over klær og tilbehør.

Store t-skjorter med trykk var kanskje det enkeltstående plagget som var mest populært på 80-tallet. Den New Yok baserte kunstneren Keith Haring var med sine enkle og svært grafiske uttrykk en av de mest brukte kunstnerene på t-skjorter og designet blant annet trykk for Vivienne Westwood.

I løpet av 80-tallet fikk det übertrente kroppsidealet et oppsving. Alle begynte å jage etter en perfekt kropp og et nytt fitnessregime gjorde inntog. Dette førte også til at lycra, spandex og småfrekke treningsaccessoirer som svettebånd begynte å prege motebilet. Også utenfor treningssalene.

Viktig å huske på når du skal kjøpe klær fra 80-tallet: 

–       Fordi skuldrene på 80-tallsklærne er så store kan det være vanskelig å bedømme om en dressjakke passer eller ikke. Om skulderputene ikke sklir rundt eller rører på seg og stoffet mellom skuldrene på ryggen er glatt, passer den

–       Mange av toppene og genserne har et formløst snitt og skal sitte løst.

–       Bukser skal også være store, men sitte stramt i midjen.

–       Kåper var formløse og nådde som regel anklene.

Nå er historiepensumet gjennomgått og fra og med neste uke skal “Minas vintageskole” sette tenna i og presentere instruksjoner for hvordan man best handler på nettet, hva som er de beste vintagebutikkene og hvilke trendplagg det er lurest å kjøpe vintage. Hurra! Vi er i gang igjen.

God onsdag!

8 kommentarer

8 kommentarer

 • Svar Mira Jakobsen 25/04/2012 klokka 09:45

  Disse innleggene er så flotte!

 • Svar Zoya 25/04/2012 klokka 17:05

  Nå ble dagen litt bedre, merker jeg. Er forresten veldig imponert over hvor gjennomarbeidet disse innleggene er, gleder meg til mer.

 • Svar gaamedmeg 25/04/2012 klokka 22:35

  Almost Famous, Band Aids, slengbukser og flagre hår <3

 • Svar marire 26/04/2012 klokka 06:06

  takk for nok et topp innlegg!

 • Svar Kaja Svarva Denstad 26/04/2012 klokka 08:15

  Fint å lese deg igjen! Begynte å bli redd for at du ble igjen i det mørke rommet. Gleder meg til de neste innleggene, jeg har en tendens til å drukne litt i vintage-på-nett-bassenget.

 • Svar Magne D. Antonsen (VG) 26/04/2012 klokka 14:52

  Bra blogg, Mina!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!

  Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [@] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

 • Svar Frustrert frue 26/04/2012 klokka 16:39

  Liker så godt de her innleggan dine =) gleder mæ t neste =)

 • Svar Synne L. 27/04/2012 klokka 18:03

  Litt glad jeg slapp unna treningstøyet på 80-tallet. Tenk at du har hatt en slitsom dag med en begynnende hodepine, og stikker innom treningssentret og møter den blandingen av sterke farger som formelig lyser mot deg.

 • Skriv en kommentar