Warning: Declaration of WPSDAdminConfigAction::render() should be compatible with WPSDWPPlugin::render($ug_name, $ug_vars = Array, $action = NULL) in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-content/plugins/wp-stats-dashboard/classes/action/WPSDAdminConfigAction.php on line 33 Om å være sunn / historien om da jeg nesten mista favorittordet mitt. – minismartinis Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259
06/02/2013 · Hodebry

Om å være sunn / historien om da jeg nesten mista favorittordet mitt.

jungelmote7

Et av de beste ordene jeg vet om er sunn. Dette kommer i all hovedsak av to ting. For det første minner det meg om stramme røde kinn på vei inn fra kulda, lange frokoster, seige skiturer, hjemmelaget kakao, hagearbeid, strikka klær, grønnsakssuppe, beseforeldre og nybakte rundstykker. For det andre kommer det av at jeg til tross for alle kroppskomplekser som har kommet og gått gjennom årene, for høyst livsviktige ting som magestørrelse, en varierende dobbelthake og lubne knær, har jeg som regel i det minste alltid følt meg sunn. Sunn som i frisk, sunn som i blankt hår, sunn som i fyldige kinn med fregner på.

Men nå er ordet i ferd med å bli tatt fra meg. Jeg, strikkegenseren, turene i fornuftig tempo og grønnsakssuppa eier det ikke lenger. Istedenfor har ordet, som i all hovedsak skal beskrive en helsetilstand preget av velvære og  fravær av sykdom, blitt invadert av estetikk. Av velformede biceps, fettprosenter og regnestykker på hvordan kroppen din egentlig bør måles. Av proteinpulver, morgenshakes og selvlærte næringsfysiologer. Sunn er plutselig deres domene. Det er de som vet hva som er sunt. Hvor sunnhet kommer fra. Hvordan den oppnås. Og hvor fort du kan bli en av dem. De sunne.

Og jeg merker hvordan ordet sakte tappes for gammel mening og fylles opp av det nye. Det svette, det strenge, det raske. Jeg merker det hver dag, etter jobb, når jeg står i villrede i matbutikken og blir mer og mer usikker på hva jeg egentlig bør spise til middag. Jeg merker det i det jeg halvveis over bassenget på Bislet tenker på hvor mange lengder jeg bør legge bak meg for at jeg skal kunne gå ut av svømmehallen med god samvittighet, uavhengig av den gode følelsen som vil være der uansett hvor mange svømmetak jeg har tatt. Den følelsen som kommer helt av seg selv fordi kroppen min blir glad av å være i vann. Punktum. Og jeg merker hvordan ordet har blitt tappet for mening i det jeg tar meg selv i å være usikker på om jeg tør å fortelle hvor ofte jeg gjør yoga, fordi jeg er redd for at kroppen ikke skal stå i stil til det jeg forteller. At skuldrene ikke skal være markerte eller silhuetten smal nok. At jeg selv om jeg er sunn kanskje ikke ser sunn nok ut.

Og det blir jeg fryktelig sint av.

Den gammeldagse utgaven av ordet sunn hadde nemlig noe langsomt og gammelmodig over seg. Noe som gjorde at det føltes greit å slippe ned skuldrene. At det også var sunt, en del av pakka. Langt unna blendahvite tenner og personlige trenere med svulmende overarmer som sverger at de trener mest bare fordi det føles godt. At ordet bør har tatt plassen til ordet vil. At det nesten uten hensyn skusles vekk at vi også blir glade av å gjøre ting vi liker. Og at det å være glad er sunt.

Glad av strikkegenser, glad av grønnsakssuppe, glad av å lage middag av restene i kjøleskapet fordi det er sånt mormor er flink til, glad av å senke tempoet på turen for å la Ella snuse litt ekstra på en snøflekk, glad av å senke skuldrene lengst, lengst ned, glad av de øyeblikkene hver dag der jeg ikke ha dårlig samvittighet for alt jeg burde gjort istedenfor det jeg gjør. Men mest av alt glad for at jeg er sunn på ordentlig. I den gammeldagse varianten av ordet. Sunn på den måten at jeg kan legge meg hver kveld og stå opp hver morgen med velvære og fravær av sykdom.

 

91 kommentarer

91 kommentarer

 • Svar sigrid agnethe 06/02/2013 klokka 08:27

  så BRA, mina! eg er heilt einig med deg, det viktigaste er å vere sunn og å vere blid og glad. og eg synst du virkar som den sunnaste og friskaste og blidaste jenta på mi bloggliste. berre så du veit! klem frå sigrid.

 • Svar Merete 06/02/2013 klokka 08:29

  For en fin tekst! Jeg er så enig! :) Ååå… Veldig greit å vite at flere fremdeles går for den gammeldagse sunnheten:)

 • Svar Maria 06/02/2013 klokka 08:45

  word.

 • Svar Annemarie 06/02/2013 klokka 08:51

  Spot on!
  Merker at jeg helt ubevisst har blitt tatt av denne “bør-bølgen”. Er jo dømt til å gå med konstant dårlig samvittighet…

 • Svar Heidi 06/02/2013 klokka 09:07

  Dette var deilig å lese på starten av dagen! Takk!

 • Svar Lise-Marie 06/02/2013 klokka 09:31

  Herlig!

 • Svar Mari 06/02/2013 klokka 09:37

  Jeg tenker på sunn, som i din betydning av ordet. Når man har røde kinn, og den lille gnisten man får i øynene av å ha det bra. Du har absolutt ingen ting å bekymre deg over, du ser veldig sunn og frisk ut! ^^ Dette tror jeg er min favoritt av de tekstene du har skrevet, herlig!

 • Svar Lene 06/02/2013 klokka 10:57

  Flott blogg – og viktig innlegg! Likte så godt at jeg delte på FB – håper det er ok?!:)

  • Svar admin 06/02/2013 klokka 11:03

   Ja, det er selvsagt greit! Tusen takk for hyggelig kommentar!

 • Svar Sigrid 06/02/2013 klokka 11:23

  Det der er SÅ sant. Bestemoren min mener at det er usunt å stresse, så jeg synes vi kan høre litt på henne!

 • Svar marire 06/02/2013 klokka 11:47

  ja! amen! det er dét som er sunt, det er det som er den egentlige meningen av ordet. sunn og glad og frisk og fornøyd med det, skuldrene lengst lengst ned. hurra for dette innlegget!

 • Svar Siljus 06/02/2013 klokka 11:51

  Så enig med dette innlegget! Deilig at noen endelig klarte å sette ord på det. Ha en fin onsdag!

 • Svar Arita 06/02/2013 klokka 12:47

  Ah, for et herlig innlegg!

 • Svar mariell. 06/02/2013 klokka 12:59

  åh mina altså! <3 elskar elskar elskar dette.

 • Svar Marie 06/02/2013 klokka 13:26

  Fantastisk. Får tårer i øynene av dette! Takk!

 • Svar Maria 06/02/2013 klokka 13:34

  *applaus* Jeg kunne ikke vært mer enig, og skal tviholde på rett ordbruk så lenge jeg kan. La oss stå i mot presset fra dameblader og andre uhumskeheter; å gå lange spaserturer og spise nybakte rundstykker med ost ER sunt :)

 • Svar Anna 06/02/2013 klokka 13:35

  Så fint du skriver. Jeg er noen ganger redd for at jeg ikke går langt nok på turene mine, og at det ikke er bra nok for at kroppen skal se fin ut. Nå skal jeg gå, gjøre yoga og det jeg selv vil, akkurat så lenge det passer meg.

  • Svar Vilde 07/02/2013 klokka 09:53

   Å, det var en fin avslutning på Minas blogginnlegg. Gå, trene, gjøre yoga — akkurat så lenge jeg har lyst. LYST. Ikke et sekund til, for da er det ikke sunt lengre… ikke sunt på den gammeldagse måten som forlenger livet!

 • Svar Milla 06/02/2013 klokka 13:50

  Dette var utrolig godt å lese. Jeg har alltid tenkt på samme måte, og gjør det fortsatt, men jeg merker at bør-følelsen sniker seg inn i så mange aspekter av livet. For min del fører det bare til mer stress og selvkritikk, og det er overhodet ikke sunt. Takk for at du minte meg på den egentlige betydningen av ordet og for at du viser at jeg ikke er alene om disse tankene. Nå skal jeg ut på tur!

 • Svar Magne D. Antonsen 06/02/2013 klokka 14:27

  Bra blogg!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

 • Svar Mina nedi dalen 06/02/2013 klokka 15:02

  AMEN!

 • Svar Kristin 06/02/2013 klokka 15:11

  Med alt det “sunnhets”-hysteriet som finnes nå til dags, er du faktisk inne på noe (en kan jo bli stressa av mindre).

 • Svar Linn 06/02/2013 klokka 15:21

  For et viktig innlegg! Knallbra!
  Printer ut dette og henger det på kjøkkenet som en daglig påminnelse tror jeg!

 • Svar Marte 06/02/2013 klokka 15:33

  Hør, Hør!

 • Svar Malin Ruud 06/02/2013 klokka 16:14

  Dette er så sant! Kjempebra skrevet, og jeg er helt enig!:) Med det kropps presset som er i dag føler jeg meg aldri “sunn” nok… Supert skrevet!:)

 • Svar kaffemarte 06/02/2013 klokka 16:14

  Jah! Gammeldags sunnhet til folket! Herlig og viktig innlegg!

 • Svar Frustrert frue 06/02/2013 klokka 16:27

  D her va helt herlig å lese. Og æ syns vi skal begynne å ta tilbake ordet sunn i den betydninga vi syns d bør brukes. Vi skal slutte å være redd for å kalle oss sunn bare fordi vi ikke trener beinhardt 5 dager i uka, og ikke eier en eneste svulmende ( triumferende ) muskel.
  Vet du æ husker da noen påsto at d ikke va så sunt med frukt som folk skulle ha d til. Æ blei lyn forbanna og tenkte ka i F.. e sunt da ???

 • Svar Karen 06/02/2013 klokka 16:33

  <3 -lig takk for påminnelsen!

 • Svar Anette 06/02/2013 klokka 16:50

  Takk!

 • Svar Mia 06/02/2013 klokka 17:35

  Kjenner jeg trengte denne påminnelsen, midt i alt hysteriet om å trene mest, spise sunnest og generelt være flinkest. Blir visst mer påvirket enn jeg tror, hehe. Så takk, tusen hjertelig takk! :)

 • Svar christine 06/02/2013 klokka 17:42

  Uansett hvordan man vrir og vender på det så er stress det værste for helsa vår, og er det noe denne nye trenden om å dele husholdnings- og husmortips gjør (som man før gjorde for seg selv og sin egen familie for å føle seg bra, men som man nå gjør for å vise andre at du er best og stå skolerett for samfunnet for) så er det å skape stress rundt det som er naturlig. Man skal ikke blande seg inn i hva andre gjør, hva andre spiser og trener. For vi er alle forskjellige! Vi må kjenne på våre egne kropper og livsstil hva som er viktig, og ikke stresse seg ihjel for å være sunnest! :) Jeg kjenner en som gikk i koma av å begynne på lavkarbo, jeg kjenner en som fikk diabetes av å spise for mye raske karbohydrator, selv spiser jeg moderat lavkarbo a la fedon i hverdagen og kaker på ferie og jeg spiser det jeg får servert ute uten dårlig samvittighet en plass, det gjør meg tusen ganger friskere enn da jeg sultet meg selv ubevisst av frykt for å få i meg “farlig” mat, og det kommer jeg til å gjøre resten av livet! Livet er en følelse! Du skal føle deg bra! Man kan ha rett, eller man kan være lykkelig, det er livets to valg. Sunnhet er balanse, balanse mellom næring og nytelse, punktum.

 • Svar Ingrid 06/02/2013 klokka 17:46

  Åh, endelig! Jeg er så sliten av alt dette hysteriet. Selv så går jeg på Idrettsfag på videregående, og trener selvsagt mye. Men jeg trener fordi det gjør meg GLAD, ikke fordi jeg vil være sunn på den nye måten som du beskriver så riktig.
  Jeg er så lei av alle som skal trene for å være sunne, hvofor kan de ikke trene for at det gjør en glad? Det er jo mye morsommere. Men mest av alt er jeg lei av proteinshaker, lavkarbo og all den nye “sunne” maten.

  Jeg kommer til å holde på med å trene fordi det gjør meg glad, jeg kommer til å fortsette med skiturer, strikkegensere, røde kinn og SUNN FORNUFT.

  Jeg tror ikke at å trene for å få drømmekroppen eller bedre helse kan gi så veldig mye lykke, men gleden av å trene og ha et normalt kosthold, vil ha større betydning for hvor lykkelig man er.

 • Svar Sandra 06/02/2013 klokka 18:41

  Helt enig!
  Tusen takk, dette trengte jeg! :)

 • Svar Irene 06/02/2013 klokka 18:55

  Eit rungande ja til det du skriv her! Føler at så mange overdriver både diett og trening for å vere “sunn”. Og ja, det er sunt å bevege kroppen og få i seg grønsaker. Men eg trur det er vel så viktig for sunnheten å slappe litt av, ikkje ta det så nøye, trekke pusten og innimellom tillate seg å vere litt fornøgd. Også trur eg det er sunt å lese den fine bloggen din.

  • Svar Øyvind 06/02/2013 klokka 20:36

   Bare jenter som skryter av innlegget ditt, så her kommer det et fra en gutt/mann også. Du treffer så godt med ordene dine at det er en fryd å lese, er enig i absolutt alt du skriver. Takk for et glimrende skriv.

   P.s Er vel nesten ingen som ser mer usunne ut enn fotomodeller, så det er ikke noe å strebe etter jenter.

   Hilsen en overvektig gutt/mann….som trives allikevel.

 • Svar Isabel 06/02/2013 klokka 20:16

  Takk! Eit sånt innlegg trengte bloggverda imellom alle treningsbloggane med proteinshake og treningstights og treningsstudio og skal-du-oppnå-resultat-må-du-legge-om-kostholdet-og-livsstilen. Kva då for slags resultat? Flatare mage? Strammare rumpe? Muskuløse armar? Tru det eller ei, eg er glad i den lubne, mjuke kroppen min, og har ikkje lyst på flat mage og stram rumpe. Eg vil på søndagstur og eg vil ete grønsakssuppe og bli god og raud i kinna. Eg trur eg vil vere sunn sånn som du er sunn, om det er greit. :)

 • Svar Øyvind 06/02/2013 klokka 20:42

  Bare jenter som skryter av innlegget ditt, så her kommer det et fra en gutt/mann også. Du treffer så godt med ordene dine at det er en fryd å lese, er enig i absolutt alt du skriver. Takk for et glimrende skriv.

  P.s Er vel nesten ingen som ser mer usunne ut enn fotomodeller, så det er ikke noe å strebe etter jenter.

  Hilsen en overvektig gutt/mann….som trives allikevel

 • Svar Lisa 06/02/2013 klokka 20:43

  Fantastisk bra skrevet. Kunne ikke vært mer enig!

 • Svar lillym 06/02/2013 klokka 22:33

  Jeg er så glad for at fitness-kroppen er blitt det nye idealet. Det er nemlig mye enklere å oppnå en fitnesskropp enn den tynne høye modellkroppen som har vært idealet i mange tiår. Den høye tynne modellkroppen er uoppnåelig for de fleste, fitnesskroppen er derimot oppnåelig for alle, også meg!!!! Det er bare å trene styrke og spise masse proteinrik mat!!! Hurra, ENDELIG får jeg lov å SPISE!!!!!

  • Svar Øyvind 07/02/2013 klokka 00:01

   Er vel litt av det som er problemet, at en fitnesskropp skal være idealet…..Hvorfor skal en fitnesskropp være idealet til folk??

   En ideal kropp er ikke en fitness kropp, en ideal kropp er forskjellig fra person til person. Er du fornøyd med kroppen din så er den ditt ideal.

   Når noen sier at fitnesskropp er det nye idealet så blir det jo presset på deg. Nei, gå turer, lek, gå på kino og kos deg med litt snop til filmen. Tren gjerne på treningssenter..men gjør det med måte og ikke la det gå utover tid med venner og hygge ellers. Spis god mat(den kan være både sunn og usunn) alt med måte, lev det livet som gjør DEG glad ikke hva treningssentre og blader og andre personer mener gjør deg glad.

   • Svar Emilie 07/02/2013 klokka 08:10

    Heia Øyvind! Og selvsagt, heia Mina!!

 • Svar mari 06/02/2013 klokka 23:24

  utrolig vakker tekst 😀 kjenne me 110% igjen! ditte fikk me absolutt til å tenke over ka sunn egentlig e, å korsen ting pleide å vær… Tusen takk for at e endelig kan senke skuldrane<3

 • Svar Emilie 07/02/2013 klokka 00:16

  Mina, du er best :) Dette fikk meg i godt humør!

 • Svar Siri S 07/02/2013 klokka 07:47

  Takk for flott innlegg! Helt enig. Jeg skal prøve å huske på innlegget ditt neste gang jeg hører flere strenge ord om kalorier spist og forbrent.

 • Svar Julien Brightside 07/02/2013 klokka 07:59

  Kjenner følelsen.

  Bra blogg.

 • Svar David 07/02/2013 klokka 08:03

  Takk for et kjempefint innlegg. Det er dejlig å høre den definisjonen av sunn også. Man glemmer det helt i all hypen rundt trening, kosthold og stresset i hverdagen. Hvis flere tenkte mer på å stresse ned og senke skuldrene litt ville vi vært mye sunnere alle sammen :)

 • Svar Sandra 07/02/2013 klokka 08:09

  For et vidunderlig bra innlegg! Du ser så absolutt sunn ut. Hvis sunn er å være syltynn med markerte ribbein, vil jeg ikke være det, da vil jeg heller være glad. :)

 • Svar Maria 07/02/2013 klokka 08:18

  Fantastisk, jeg kunne ikke vært mer enig :)

 • Svar Bjørn Larsen 07/02/2013 klokka 08:56

  Jeg tenker at det som gjennom historien har vist, er naturlig for mennesker å gjøre, er sunt.
  Det som vi har gjort gjennom evolusjonen (2 mill. år) som har ført oss hit vi er i dag, er sunt, Det gjelder aktivitet, og hva vi spiser og drikker.
  Det som er usunt er å være sofagriser, treningsnarkomane,eller slankehysteriske.
  Om man er radmager eller overvektige er det tegn på at vi ikke spiser den maten som vi er tiltenkt fra naturen.

  Industrien bestemmer hva vi skal innta av mat og Treningssentrene forteller oss at vi må komme å trene. Men både matvareindustrien og treningsenterne er styrt av penger og har ingen interesse i å gjøre oss sunne!

  Min mening er at om man ikke spiser noe som sin egen bestemor ikke ville kjent igjen,er et godt utgangspunkt. Å være skeptisk til all mat som ikke er laget fra grunnen av med naturlige råvarer,,er lurt.
  Man bør ha en normal dose med fysisk aktivitet,gjerne gjennom naturopplevelser og /eller lek og moro. Overdrivelser fører ofte til skader og slitasjer., Lev naturlig da , har man en stor sjanse for å ha et langt og sunt liv.

 • Svar May-Brith 07/02/2013 klokka 09:03

  For et fantastisk innlegg!! Kan ikke være mer enig :-)

 • Svar Polkadotdays 07/02/2013 klokka 09:14

  Fantastisk innlegg! Er så hjertens enig. La oss ta sunnheten tilbake!

 • Svar Zoya 07/02/2013 klokka 09:56

  Takk Mina! Den siste tiden har jeg mistet litt gnisten og nesten gitt opp å være sunn, for min måte å være sunn på (den gammeldagse måten) er jo ikke bra nok. Men nå skal jeg også ta tilbake ordet og bruke det på den opprinnelige måten igjen.

 • Svar MrsSofiedal 07/02/2013 klokka 10:33

  Hei,
  Supert innlegg! Tusen takk for at du hjelper meg å rettet blikket rett vei :)

  Ønsker deg en flott dag!

  -kristine

 • Svar Zuna 07/02/2013 klokka 10:49

  TAKK! For et herlig innlegg! Jeg kjente skuldrene senke seg bare jeg leste din versjon av sunn.
  Sånn sunn vil jeg være og jeg begynner idag! :)

 • Svar Line 07/02/2013 klokka 10:56

  Dette var godt å lese! :) Det er veldig sant det du sier. Slik sunnhet er jeg vokst opp med :) Tror ikke den “nye sunnheten” er bra i lengden for lykkefølelsen.

 • Svar Gaute 07/02/2013 klokka 11:07

  Du fortjener virkelig dagens blomst! Jeg er bare så himla enig! Hvorfor er plutselig det å være sunn blitt synonymt med å spise og trene som en toppidrettsutøver?

  Skal ikke påstå at jeg selv er sunnhetens høyborg, men jeg vet hva sunnhet er og hvordan jeg kan oppnå det, og det disse fanatikerne hevder er sunnhet er i hvert fall ikke det samme som jeg ser på som sunnhet.

 • Svar EGEDENNE 07/02/2013 klokka 11:12

  Jeg forbinder det å være sunn med støvler og turer på fjellet :)
  Vi får ta tilbake ordet “sunn”!

 • Svar Anna B. 07/02/2013 klokka 12:31

  Dette var helt fantastisk å lese. Jeg vet ikke om du leste D2 forrige helg, om thinspiration, men det handlet om litt av det samme: At de har klart å gjøre krampaktig trening og kroppsfokus stuerent ved å pepre omtalen av den blendahvite, angstfylte tilværelsen med ord som “sunn”, “helse” o.s.v. Sunn er det _siste_ de kan kalle det de driver med spør du meg. Så takk og atter takk for dette innlegget. Det er en ekstremt viktig motvekt for mange blant alle fotballfrue-inspirasjonene som verserer på nett!

 • Svar Ragnhild 07/02/2013 klokka 13:48

  Jeg er så enig, her jeg sitter og spiser grove rundstykker med ost til frokost! Takk for påminnelsen! :)

 • Svar Viktige tanker om å være smart, tynn og redd | ~SerendipityCat~ 07/02/2013 klokka 14:08

  […] er så fryktelig opptatt av alt skal være sunt og alt det fæle vi skal forby (leste du denne om å være sunn forresten?), så slenger jeg meg med på Forfatterfruens forslag om at vi begynner å forby reklame […]

 • Svar Tessa 07/02/2013 klokka 15:27

  Hei Mina!

  Dette var en fin måte å vinkle det som skjer om dagen. Jeg har valgt å heller fokusere på ordet sprek, som jeg synes sier noe om sunnhet og helse. Men også sier noe om humør, glede og begeistring. Ofte så er ikke kun effektiv, hard og tøff trening som er bra for deg! Skrev faktisk om dette i blogginnlegget mitt i dag;)

  Takk for at du deler dine spreke tanker! :-)

 • Svar Marianne 07/02/2013 klokka 15:32

  Du er nok ikke den eneste, du skal se denne “trenden” går over snart.
  Det er finnes nok en grense for hvor mange år man orker å kaste bort på ekstrem selvkontroll,
  sunne matvarer og konstante bekymringer for hvordan man ser ut og hva andre tenker.

  Jeg har våkna opp, håper flere gjør det snart også :)

  (P.s, delte innlegget på Facebook!)

 • Svar Benedicte 07/02/2013 klokka 15:45

  Dette er noe av det klokeste og fineste jeg noen sinne har lest! Tusen tusen takk. Forresten du har en innmari fin blogg, blir så glad hver gang jeg titter innom den.

 • Svar Linn-Beate 07/02/2013 klokka 16:49

  Wow!! Denne teksten slo meg helt ut! For det første var det en utrolig befriende vinkling på et tema som man får kastet på seg hver eneste dag, for det andre møtte jeg meg selv i døra og måtte tenke igjennom “hvor er det egentlig jeg er på vei og for hvem…?” Tusen takk, Mina! :)

 • Svar Oda 07/02/2013 klokka 18:12

  For en superfin tekst! 😀

 • Svar Cecilie 07/02/2013 klokka 20:50

  Kjempefint innlegg, jeg tok meg den frihet å dele det på facebook. Fikk en god følelse i hele meg, og fryktelig lyst til å slutte å bo i Frankrike og heller reise hjem til Norge for å stå på ski :)

 • Svar Josefine 07/02/2013 klokka 21:20

  DETTE innlegget, altså!

 • Svar Lisa K. 07/02/2013 klokka 21:38

  Mange gode poeng og fint skrevet! Det er helt rett som du skriver, og både jeg og mange andre trenger å huske på nettopp dette! :)

 • Svar Liv 07/02/2013 klokka 22:11

  Du har skjønt det!! Hold fram med det som du meiner no.

 • Svar Evine Amalie 07/02/2013 klokka 22:27

  Dette var så sykt bra skrevet! Er veldig enig i det du sier! Det er stressende å være “sunn” nå. Man får dårlig samvittighet, og er man ikke sunn nok, er man ikke bra nok.

 • Svar Kine-Michelle 08/02/2013 klokka 00:47

  Når jeg ikke orker trening, men har gått tur. Når jeg spiser vaffel på en hverdag. Da har jeg hatt dårlig samvittighet. Men ikke nå mer. Nå skal jeg være fornøyd med det jeg får tid til. ikke slutte å trene, men heller ikke ha dårlig samvittighet når jeg ikke orker/rekker det.

  Så takk Mina, for at du får meg til å fokusere på de viktige tingene. De positive tankene.

 • Svar Hanne Tysnes Holm 08/02/2013 klokka 09:28

  Mina, du er min heltinne. Dagen min ble betydelig mye bedre av å lese dette innlegget. Jeg bare simpelten MÅ poste det på min facebook side. :)

 • Svar Ellen 08/02/2013 klokka 10:11

  Jeg ble så GLAD da jeg leste dette. Helt enig!! Vi må ta ordet sunn tilbake!

 • Svar TONJE Vaksvik 08/02/2013 klokka 13:28

  Fantastisk. Takk, Mina!

 • Svar M 08/02/2013 klokka 16:39

  Takk Mina! Jeg har tilbragt dagen i rolig tempo, med ski på beina og roser i kinnene.
  Ha en strålende helg!

 • Svar Guro Cecelie 08/02/2013 klokka 16:59

  Kjempebra skrive! Blir glad av at folk skriv slike ting. Det er fort gjort å bli tatt av den der “bør”- tankegongen, noko som ikkje fører til noko positivt for meg i alle fall..

 • Svar sjokolade i hånda og skyldfølelse i brystet | 10/02/2013 klokka 00:25

  […] i uka leste jeg denne bloggposten og følte meg veldig truffet. Noen har stjelt og redefinert sunnhet! Hva skjedde med gleden over […]

 • Svar naivepop 10/02/2013 klokka 20:13

  Fantastisk! Jeg er så enig. Og jeg er så glad for bloggen din, bloggmylderet trenger bra forbilder som deg.

 • Svar Ingvil Storheim 11/02/2013 klokka 08:26

  Jeg blir mer irritert av pene mennesker enn de som er fit.
  Jeg tror det er sunt å være pen.

 • Svar Camilla 11/02/2013 klokka 14:04

  Jeg vet jo innerst inne at du har helt rett, og jeg forteller også andre om dette med det å burde kontra det å ville gjøre noe. Er vel slik at jeg sier det høyt for andre for å overbevise om at jeg er enig i det jeg sier, først nå forstår jeg at jeg ikke har levd etter mine egne uttalelser og “meninger”. Dette er litt av en åpenbaring for meg, og det er veldig vondt å innrømme at jeg er en av de som tenker nøye gjennom hva jeg har spist og gjort både morgen og kveld, og som oftest ender det i enorm skyldfølelse. Jeg hater å føle meg utilstrekkelig! Nå er det slutt! Tusen takk for at du skrev dette innlegget.

 • Svar yogadamen 11/02/2013 klokka 15:58

  Leste innlegget da det kom, og har tenkt på det siden. Dette er det første innlegget jeg noen gang svarer på, jeg følte det var viktig. Først av alt er jeg veldig enig i hva du sier. Videre mener jeg at sunnhet er en høyst personlig sak, hver og en vet hva som er best for seg selv.
  Jeg har i mange år prøvd å passe inn slik og sånn. Nå er jeg 32, har 3 barn og sovepose på magen. Jeg har aldri vært mer fornøyd med kroppen min. Jeg har helt sluttet å trene kjedelig trening bare fordi jeg tror jeg må. Jeg jobber som yogalærer og har min egen daglige økt. Dette gjør underverker for meg.
  Medaljen har likevel en liten bakside, en bakside som burde vært uvesentlig, men som likevel veier mer enn jeg ønsker; nemlig andres mening. Etter mange års prøving og feiling har jeg fått skikk på kropp og sinn, også takket være en opprydding i kostholdet. Jeg har kuttet ut alt hvetemel og alt sukker. Jeg har økt fettinntaket krafig, og kroppen min fungere som bare det. Likevel, jeg blir møtt meg mange dumme reaksjoner, folk mener jeg er fanatisk, at jeg bør unne meg det ene og det andre. Faktum er at de vet ikke hvordan min kropp fungerer dersom jeg tillater meg dette ene og andre. Hadde jeg klart å hanskes med mel og sukker ville jeg spist det, jeg elsker både skiver og sjokolade. Men, kroppen min klarer det ikke, så prisen er ikke verdt det.
  Mitt lille hjertesukk her er vel at folk må slutte å bry seg så voldsomt med hva andre driver med, ikke være så rask til å stemple.

 • Svar Aleksander 11/02/2013 klokka 16:25

  Hei
  Du har virkelig rett, det du legger i ordet sunn er på ingen måter feil. Men jeg mener at du heller ikke skal diktere hva andre mennesker skal legge i ordet sunn. Man er også sunn om man spiser mye grønt og proteinrikt, og trener fire ganger i uken. Personlig føler jeg meg aldri mer sunn enn etter en treningsøkt. Da føler jeg kroppen har jobbet, og jeg har brukt den opp mot fysiske grenser den har, men som jeg mener kan flyttes.

  Det jeg prøver å si er at begge oppfatninger av ordet sunn er korrekt, og at ingen har rett til å diktere for andre hva som er sunt. Man må ha si egen definisjon.

 • Svar Kristin 11/02/2013 klokka 17:23

  Fint skrevet. Jeg liker å gå på beina. Jeg liker å kosegå på ski og drikke kakao mens jeg sitter på et sitteunderlaget. Jeg er derimot ikke bitt av treningssenterbasillen og proteinpulverparasitten.

 • Svar Mads 12/02/2013 klokka 12:46

  De nye “metodene” er bare nye (og mer nøyaktige) måter å måle sunnhet på. Enten man liker det eller ikke, så er den kvantifiseringen (ps. kvant i fiseringen, tihi/au) en god tilnærming til ordet.

  Hos mennesker så er det helt normalt å frykte / holde tilbake forandring. Men vi lever i dag i en verden hvor så mye informasjon er samlet, så mye informasjon blir behandlet og analysert at det ville vært idiotisk å ikke bruke denne informasjonen til noe. Dette kan gi gode retningslinjer å følge for oss dødelige så hver enkelt av oss slepper å bli en “selvlært ernæringsfysiolog”.

  Hvordan man selv opplever et ord er en ting, men ordets sanne betydning, uavhengig av hva dette betyr for deg, så er det bare “å ikke være syk/frisk”. Jeg føler meg ofte fantastisk når jeg kjenner lukten av nybakt muffins, når jeg trykker kakeformen nedover halsen så gir den enormt rike smaken en vanvittig velvære følelse. Dette er ikke sunt, til tross for at min helse og velvære det øyeblikket hvor dette finner sted er fenomenal.

  Det å se seg selv i speilet, og se et menneske som er formet slik man selv har ønsket gjennom å være disiplinert, strukturert og målrettet er en helt fantastisk opplevelse. Til tross for at det bare er “det estetiske” og det som ofte er klassifisert som “overfladisk”, så reagerer kroppen på stimuli, og når “alt kommer til alt” så er vi bare 100 000 000 000 celler som til sammen utgjør et menneske. Når jeg blir “belønnet”, om det er for trening, sex, lønnsøkning så er det mer eller mindre de samme kjemikaliene som skilles ut og gir meg en følelse av velvære. Det er ikke en særlig romantisk måte å se dette på, men det er en del av sannheten.

  Ting vi liker og som gir oss glede og velvære i hverdagen er ikke nødvendigvis sunne. Men det betyr heller ikke at de ikke er viktige for oss. Om man er en “treningssenter junkie” går man jo glipp av alle opplevelsene andre har, som for eksempel, fjellturer, den nydelige utsikten som gjør at gjernen skiller ut ekstra dopamin og du får et gledesrush av å se utover fjord & fjell. Til tross for at du har kjørt opp, så vil hjernen sette pris på den estetiske verdien til verden rundt deg og hvor fantastisk den er. Og på sin måte, så er det kanskje også sunt, MEN man kunne gått opp… En del av opplevelsen ved å spise muffins/kake er sunn, når hjernen min frigjør dopamin og kroppen min iler av glede og velvære, men alt sukkeret og det finbehandlet hvetemelet gjør at gleden drukner i raske og “dårlige” karbohydrater.

  Er synd at du ikke har samme gleden og følelsen av “sunnhet” ved en knallhard trening der man er helt nede i kjelleren. Fordi det er den type glede som varer. Det er en slags “head-fake”, der man ledes til å trene for man vil se bra ut, fordi man vil ha sixpack til sommeren, fordi man vil at gutter/jenter skal være mer tiltrukket av en, eller man trener mot et maraton for man vil løpe det. Det dette gjør, og som ofte glemmes / ikke settes pris på, er at man lærer seg selv å være ekstremt disiplinert, man får utrolig selvinnsikt samtidig som man lærer mye om seg selv, man bygger struktur og rutiner i hverdagen, alt som vil være veldig viktige fordeler å ha som arbeidssøker og som vil hjelpe deg å nå lenger i karrieren din, svelge en ekstra kamel i forholdet ditt og kjempe gjennom de større utfordringene man møter senere i livet. Husk at ungdommen / tidlig voksen er en fase i livet hvor man skal lære å takle de utfordringer som man blir møtt med senere. I tillegg så bygger man forhåpentligvis (om ting gjøres ordentlig) en kropp som tåler mer slitasje, som er bedre forberedt.

  Jeg håper for all del at ordet “sunn” ikke mister sin betydning for deg! Men pass også på så sunn ikke blir et sånn “plaster” på alle ting man liker å gjøre. Det som gjør at gulrot er sunt og ikke KIMS Superchips er at selvom begge er sunne på hver sin måte, så veier det usunne i Superchips opp og vel så det er for den “sunne” biten. Men gulroten er det motsatt. En gulrot smaker kanskje ikke digg og velvære følelsen der og da er ikke særlig stor, men det å føle at man “er flink” har sunnhetsverdi, og det samme har den langvarige effekten av fiberen og næringsinnholdet til en gulrot. You get my point + er lei av å skrive :)

 • Svar Ingvild 14/02/2013 klokka 18:56

  Fy søren. Dette er det beste og klokeste jeg har lest på en blogg på lang, lang, lang tid!

 • Svar Andrea 27/02/2013 klokka 21:40

  ^enig med hun over. Supert innlegg :-)

 • Svar Jeanie 07/03/2013 klokka 18:58

  Fantastisk flott skrevet! Du sier veldig fint, veldig mye av det vi andre sliter med å sette ord på. Eller tør å si høyt, i frykt for å tråkke de “sunne” på bena. Det å være sunn er ikke forbeholdt kun de som står på gymmen hver dag og inntar sin daglige dose med shaker som inneholder kun fargen grønn.

 • Svar kroppen min, min kropp. | The swing of things 29/04/2013 klokka 20:55

  […] hvem stjal kvinnekroppen, og det syns jeg du burde lese. i tillegg skrev minismartinis dette eminente innlegget om å være sunn en stund tilbake. også anbefalt lesning. for alle. i tillegg til videoen på […]

 • Svar regndrope 05/05/2013 klokka 07:40

  Det aller beste eg har lese på lenge, lenge.

 • Svar Bygdakjærleik og nokre tankar rundt trening | notisboka 01/07/2013 klokka 18:03

  […] innlegg Om å være sunn / historien om da jeg nesten mista favorittordet mitt – eit hjartesukk eg kjende meg igjen […]

 • Svar -189- Sagt om: sunnhet | ♥Til MOR 03/09/2013 klokka 16:34

  […] Kilde: http://minismartinis.com/2013/02/om-a-vaere-sunn-historien-om-da-jeg-nesten-mista-favorittordet-mitt… […]

 • Skriv en kommentar