Warning: Declaration of WPSDAdminConfigAction::render() should be compatible with WPSDWPPlugin::render($ug_name, $ug_vars = Array, $action = NULL) in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-content/plugins/wp-stats-dashboard/classes/action/WPSDAdminConfigAction.php on line 33 Ønskereprise: Minas vintageskole – minismartinis Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259
25/02/2013 · Minas vintageskole

Ønskereprise: Minas vintageskole

minas-vintageskole-1

Mens jeg ventet på våren i fjor startet jeg en kort, men innholdsrik skole i vintage. På grunn av andre prosjekter ligger den foreløpig litt på vent, men fram til den er oppe og går igjen er det på høy tid med en reprise. Ihvertfall nå som lommebøker over det ganske land begynner å klø etter å bruke opp alle pengene sine på en ny vårgarderobe. Da er det viktig å huske at det er de nye gamle garderobene som er de aller beste. Samt vite litt mer om hva vintage egentlig er.

Klar, ferdig, gå! (Reprisen begynner nå.)

Som ethvert klesprosjekt seg hør og bør, begynner også dette med en skikkelig opprydning. For hva inneholder egentlig dette begrepet vintage som til stadighet blir kastet rundt av kulørt ukepresse, bloggere og hvermansen? Og hva er forskjellen på vintage og second hand? Og sist, men ikke minst, har det egentlig noe å si?

Som i ethvert fagfelt er de ulike begrepene som er i bruk på bruktmarkedet noe de lærde innen feltet strides om. Bruktklær er dessuten heller ingen eksakt vitenskap, men under følger noen retningslinjer for hvilken mening som ligger i de  to mest brukte begrepene. Vintage og second hand.

Både vintage og secondhand-klær har en ting til felles. Det er klær til salgs som noen andre har eid før deg. I hvertfall nesten alltid. Ordet second hand er ganske beskrivende. Klær til salgs som allerede har hatt en eller flere eiere, men som nå selges videre til en annen. Fra hånd til hånd. Begrepet kan brukes uavhengig av om plagget som selges ble produsert på 90-tallet eller for ett år siden. Klær som går under denne betegnelsen er også ofte klær som i stor grad har vært masseproduserte.

Skal du kalle et plagg vintage, er det derimot et par ekstra kriterier som må med:

 • Plagget bør være over 20 år gammelt eller mer. Plagg som er over 100 år gamle avanserer fra vintage og kalles antikk.
 • Vintage er et flytende begrep. Det betyr at klær som i dag ikke blir sett på som vintage, kan bli det om tyve år. Men ikke nødvendigvis.
 • Vintageeksperter av den strengere sorten vil nemlig si at uttrykket vintage kun kan brukes om klær som ble produsert  mellom 1920 og fram til slutten av 60-tallet. Dette kommer av at klær begynte å masseproduseres på en annen måte etter dette, og at de fleste klær fra foreksempel i dag aldri vil kunne klassifisere som vintage da de er i for billige materialer og dårlig kvalitet.
 • Plagget bør være tydelig representativt for tiden det er fra.
 • Vintageklær behøver ikke nødvendigvis være klær som er brukt av noen andre før deg. Flere steder, blant annet i USA, finner du fremdeles splitter nye klær fra gamledager til salgs. Ofte er plaggene rester fra overskuddslageret til gamle klesfabrikker.

Hvorfor er det viktig at man vet forskjellen på de to begrepene? Hva har det egentlig å si?

Ikke så mye sånn egentlig, men allikevel litt.

Å kalle noe vintage i hytt og pine kan nemlig føre til at man øker prisen på noe i unødvendig stor grad. Dette er det greit å være bevisst på som konsument, da klær som er vintage ofte er av bedre kvalitet, er laget med bedre håndverk og derfor er verdt mer. Gamle t-skjorter er et eksempel på et plagg som ofte er second hand, masseprodusert og antagelig solgt ganske billig i sin tid, men et plagg mange butikker som selger bruktklær kaller vintage og selger for unødvendig mye penger. Som vintagekjøper er det viktig å vite om dette sånn at man kan være bevisst på hvor og hva man handler og til hvilken pris. På denne måten kan man være med på å støtte et marked som holder bruktklærprisene på et fornuftig nivå, slik at det i tillegg til den åpenbare miljøgevinsten også er økonomisk gunstig å fylle klesskapet med nye gamle klær.

Vil du lese mer av de gamle vintageskoleinnleggene mine finner du dem her:

Minas vintageskole om 1920 og 1930-tallet

Minas vintageskole om 1940-tallet

Minas vintageskole om 1950-tallet

Minas vintageskole om 1960-tallet

Minas vintageskole om 1970 og 1980-tallet

 

3 kommentarer

3 kommentarer

 • Svar Vicky 25/02/2013 klokka 18:31

  bra och intressant! älskar dessutom din header.

  • Svar admin 27/02/2013 klokka 20:22

   Tusen tack!

 • Svar ellens oase 01/03/2013 klokka 22:35

  Aha. Takk. Jeg har noen fine ting etter min mormor. Fint å tenke på at de kan kalles vintage. En håndsydd gullbrokadekjole fra 1966 som jeg giftet meg i foreksempel.

 • Skriv en kommentar