Warning: Declaration of WPSDAdminConfigAction::render() should be compatible with WPSDWPPlugin::render($ug_name, $ug_vars = Array, $action = NULL) in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-content/plugins/wp-stats-dashboard/classes/action/WPSDAdminConfigAction.php on line 33 Minas vintageskole, del 1. – minismartinis Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259
29/02/2012 · Minas vintageskole, Tips og triks

Minas vintageskole, del 1.

Som ethvert klesprosjekt seg hør og bør, begynner også dette med en skikkelig opprydning. For hva inneholder egentlig dette begrepet vintage som til stadighet blir kastet rundt av kulørt ukepresse, bloggere og hvermansen? Og hva er forskjellen på vintage og second hand? Og sist, men ikke minst, har det egentlig noe å si?

Som i ethvert fagfelt er de ulike begrepene som er i bruk på bruktmarkedet noe de lærde innen feltet strides om. Bruktklær er dessuten heller ingen eksakt vitenskap, men under følger noen retningslinjer for hvilken mening som ligger i de  to mest brukte begrepene. Vintage og second hand.

Både vintage og secondhand-klær har en ting til felles. Det er klær til salgs som noen andre har eid før deg. I hvertfall nesten alltid. Ordet second hand er ganske beskrivende. Klær til salgs som allerede har hatt en eller flere eiere, men som nå selges videre til en annen. Fra hånd til hånd. Begrepet kan brukes uavhengig av om plagget som selges ble produsert på 90-tallet eller for ett år siden. Klær som går under denne betegnelsen er også ofte klær som i stor grad har vært masseproduserte.

Skal du kalle et plagg vintage, er det derimot et par ekstra kriterier som må med:

 • Plagget bør være over 20 år gammelt eller mer. Plagg som er over 100 år gamle avanserer fra vintage og kalles antikk.
 • Vintage er et flytende begrep. Det betyr at klær som i dag ikke blir sett på som vintage, kan bli det om tyve år. Men ikke nødvendigvis.
 • Vintageeksperter av den strengere sorten vil nemlig si at uttrykket vintage kun kan brukes om klær som ble produsert  mellom 1920 og fram til slutten av 60-tallet. Dette kommer av at klær begynte å masseproduseres på en annen måte etter dette, og at de fleste klær fra foreksempel i dag aldri vil kunne klassifisere som vintage da de er i for billige materialer og dårlig kvalitet.
 • Plagget bør være tydelig representativt for tiden det er fra.
 • Vintageklær behøver ikke nødvendigvis være klær som er brukt av noen andre før deg. Flere steder, blant annet i USA, finner du fremdeles splitter nye klær fra gamledager til salgs. Ofte er plaggene rester fra overskuddslageret til gamle klesfabrikker.

Hvorfor er det viktig at man vet forskjellen på de to begrepene? Hva har det egentlig å si?

Ikke så mye sånn egentlig, men allikevel litt.

Å kalle noe vintage i hytt og pine kan nemlig føre til at man øker prisen på noe i unødvendig stor grad. Dette er det greit å være bevisst på som konsument, da klær som er vintage ofte er av bedre kvalitet, er laget med bedre håndverk og derfor er verdt mer. Gamle t-skjorter er et eksempel på et plagg som ofte er second hand, masseprodusert og antagelig solgt ganske billig i sin tid, men et plagg mange butikker som selger bruktklær kaller vintage og selger for unødvendig mye penger. Som vintagekjøper er det viktig å vite om dette sånn at man kan være bevisst på hvor og hva man handler og til hvilken pris. På denne måten kan man være med på å støtte et marked som holder bruktklærprisene på et fornuftig nivå, slik at det i tillegg til den åpenbare miljøgevinsten også er økonomisk gunstig å fylle klesskapet med nye gamle klær.

Nå som det mest grunnleggende er på plass tar vi en skolebolle, et velfortjent friminutt og fortsetter skolen onsdag om en uke. Da med en grundig oversikt over hva det er som kjennetegner klær fra de ulike tidsepokene. Vel møtt!

23 kommentarer

23 kommentarer

 • Svar Dorothea 29/02/2012 klokka 10:02

  wiii !!! Gleder meg til neste skoletime på Minasvintageskole ! 😀 😀

 • Svar Mailin 29/02/2012 klokka 10:22

  Dette innlegget her var skikkelig bra! :’D

 • Svar Magne D. Antonsen 29/02/2012 klokka 15:17

  Bra blogg, Mina!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

 • Svar Signe Bjørnedatter 29/02/2012 klokka 17:13

  I likes this!

 • Svar Anette 29/02/2012 klokka 17:18

  Hei Mina! Legger aldri igjen noen kommentar, men jeg har fulgt deg et par måneder, (og liker bloggen din utrolig godt!), så i dag var det virkelig på tide:) Liker artiklene dine og bildene, de er så freshe!

  • Svar minismartinis 29/02/2012 klokka 18:14

   Dæven, så hyggelig! Tusen takk :)

 • Svar Linda 29/02/2012 klokka 19:03

  Veldig bra innlegg!!
  Men er jeg den eneste som savner litt bilder??

  • Svar minismartinis 29/02/2012 klokka 19:29

   Bra innspill! Flere bilder kommer i neste skoleinnlegg :-)

 • Svar Zoya 29/02/2012 klokka 19:16

  Jeg gleder meg allerede til neste time på vintageskolen. Jeg kan en del fra før, men er ikke ferdig utlært, om man noengang blir det da…

 • Svar Little Ms. Curly 29/02/2012 klokka 19:39

  Hvis alle skoler hadde vært som denne hadde verden vært et mye finere sted! :)

 • Svar SaraInStyles.com 29/02/2012 klokka 20:12

  Bra innlegg! :-)

 • Svar Darling Grey 29/02/2012 klokka 21:01

  Gleder meg til onsdag!

 • Svar Anette 01/03/2012 klokka 06:52

  Så bra! Gleder meg til mer!!

 • Svar Susann 01/03/2012 klokka 09:22

  Takk for god info! Du har ein flott blogg!

 • Svar Odin 01/03/2012 klokka 13:43

  e ikke det ho stine hanssen?

  • Svar minismartinis 01/03/2012 klokka 15:40

   På bildet mener du? Det er Audrey Hepburn :)

 • Svar Silkekjolen 01/03/2012 klokka 15:52

  Vintage-betyr ikke det til syvende og sist bare gamle klær ?
  Keiserens gamle klær…….
  det viktigste er at de er sydd med sømmer som holder,gode stoffer og duger til det de er ment for.

 • Svar Maria 01/03/2012 klokka 18:28

  Fine, fine bloggposten :) Det er så deilig med folk som skjønner forskjellen på vintage og bruktklær, og jeg elsker at du understreker hva dette har å si med tanke på pris. Synes mange bruktbutikker/marked her i Oslo begynner å selge veldig mye rart under merkelappen “vintage”, og prisene blir derfor alt for høye i forhold til hva plagget faktisk er verdt. Gleder meg til neste uke :)

 • Svar Vintagespiren 01/03/2012 klokka 20:27

  jeg sitter på et funn av en vintagekjole fra 1950 årene, som er pent brukt ser det ut til må se å få brukt den, må bare ta av ca 3 kg tror jeg… Uansett, dette var faktisk veldig opplysende, da jeg har uten å ha tenkt meg så mye om, reagert på hva slags klær går under begrepet vintage… jeg har selv en forkjærlighet for klær fra tidlig 70-tallet og eldre, tidligere var det lett å finne kupp på loppemarked, idag er dette vanskelig for en som samler slik som meg :( Nå kan jeg forklare nøye hva begrepet vintage er for min datter, neste gang vi leter etter slikt :) Så tusen takk for opplysende artikkel!!

 • Svar Lilly 01/03/2012 klokka 21:29

  Endelig noen som forklarer dette her, goodgood :)

 • Svar Eirik H 02/03/2012 klokka 09:27

  “Bruktklær er dessuten heller ingen eksakt vitenskap”

  Haha. Jeg lo godt av denne setningen.

 • Svar Karoline 02/03/2012 klokka 23:25

  Veldig bra innlegg, skikkeleg forklarande og greitt! Du burde lagre alt også kan du publisere det som bok når du er ferdig. Gledar meg altså til neste onsdag!

 • Svar T 04/03/2012 klokka 16:20

  Åh, lykke! Et lyspunkt i midten av uken fremover. Gleder meg til fortsettelsen.

 • Skriv en kommentar