Warning: Declaration of WPSDAdminConfigAction::render() should be compatible with WPSDWPPlugin::render($ug_name, $ug_vars = Array, $action = NULL) in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-content/plugins/wp-stats-dashboard/classes/action/WPSDAdminConfigAction.php on line 33 Minas vintageskole; del 2. – minismartinis Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259
07/03/2012 · Minas vintageskole

Minas vintageskole; del 2.

Det er en kjent sak at hvert tiår la vekt på ulike silhuetter, mønster, farger og snitt. Men hvilke farger og snitt er egentlig typisk for de ulike tidsepokene? I dag begynner vi ferden gjennom forrige århundrets mange klesskap, sånn at en oversikt over de ulike tiårene og de viktigste kjennetegnene på klær fra ymse epoker snart er innen rekkevidde.

1920-tallet

Noe av det viktigste som skjedde i klesskapet dette tiåret var at det hemmende korsettet ble lagt på bakerste hylle. Istedenfor fylte man opp kleshengere og kommodeskuffer med strømlinjeformede klær, et androgynt snitt og en rett silhuett. Stilen ble ofte omtalt som ”Le garconne” og et mer atletisk og smalt kroppsideal tok over.

Skjørtelivet var sydd lavt, nærmere hoftene enn midjen og lengden på skjørtene endte som regel et sted mellom rett under kneet og midt på leggen. Kjolene var ermeløse. Hverdagskjolene var ofte relativt enkle, men festkjolene slo derimot på stortomma. Etter et tiår som i stor grad var preget av første verdenskrig var 20-åras befolkning sulteforet på fest og alt som var moderne. Og de ville pynte seg. Mye.

Festkjolene var derfor laget i eksklusive materialer som silke og dekorert med både frynser, blonder, pels, fjær og perler. Spesielt flapperkjolen var populær, da den i tillegg til å være et friskt pust med asymetrisk skjørtekant også var dekorert med frynser som passet bra med datidens mest populære dans; Charleston. På hodet hadde damene hår klippet i bob og ettersittende hatter. I tillegg røkte de sigaretter og drakk åpenlyst for første gang.

Art deco-retningen som oppsto på 20-tallet påvirket designet på vesker og smykker som reflekterte samfunnets begeistring for ny teknologi og industri. De mest kjente accsessoirer er allikevel de lange perlekjedene og hodebåndene med fjær og brosjer.

Coco Chanel hadde også sitt gjennombrudd i 20-årene og gikk i bresjen for elegante kvinneklær i sobre farger, klassiske snitt og med større funksjonalitet. I 1925 lanserte hun også en av sine største og mest legendariske plagg, ”den lille sorte”.

I løpet av tiåret krøp skjørtekanten stadig oppover og nærmere kneet, noe som på den tiden var svært skandaløst. Skjørtekantoptimismen fikk derimot en brå stopp da det økonomiske krakket smalt i 1929. Da ramlet den lengst ned på leggen igjen og festen var over.

Mange moteeksperter spår at 20-tallet kommer til å være en av de virkelig store inspirasjonskildene og trendene i 2012. En av vårens mest kritikerroste motevisninger, Marc Jacobs høstkolleksjon, var i stor grad inspirert av de kortklipte og festglade damene fra gamledager. Som en grand finale på hele tyvetallsfesten kommer Baz Lurmanhs filmatisering av ”The Great Gatsby” med Leonardo di Caprio og Carey Mulligan i hovedrollene i desember. Lykke!

Viktig å huske på når man skal kjøpe klær fra 20-tallet:

 • Om stoffet på kjolen strammer mye over bysten er størrelsen feil. Kjolen skal henge elegant og løst nedover kroppen.
 • Armene på 20-tallsklær var ofte veldig formsydd og skal være ettersittende. Pass allikevel på at du kan legge armene i kors over brystet og armene over hodet helt uanstrengt.

1930-tallet

Det økonomiske krakket i 1929 førte til en depresjon som preget hele tiåret, også på klesfronten. Det noe mer ekperimentelle snittet fra 20-tallene ble byttet ut med sobrere linjer. Folk søkte til kinoene for å tenke på noe annet og idoliserte glamouren fra Hollywood.

Silhuetten på klærne var fremdeles slank og enkel, men fulgte linjene til kroppen. Midjen ble flyttet opp til et mer naturlig punkt og ble elegant markert med det såklate bias-snittet. Et bias-snitt skjærer stoffet på en slik måte at stoffet draperes rundt midjen og gjør kjolene mer ettersittende og formsydde.

Fargene var ofte dempet, men både blomstrete, geometriske og abstrakte mønster ble populære og fremdeles så man festkjoler med åpen rygg og ikke minst, åpen midje. Skandaløst.

Den stramme boben fra 20-tallet ble byttet ut med mykt, krøllete og halvlangt hår. Skuespillerinnen Katherine Hepburn var blant dem som representerte denne hårtrenden. Hun gikk også i bresjen for at kvinner kunne gå med vide bukser og behagelige gensere i herresnitt.

Da 30-tallet var preget av at mange hadde dårlig råd, var det flere som tok i bruk sine kreative evner for å få litt variasjoner i antrekkene. Blant annet ble avtagbare krager populært, sammen med hjemmlagde brosjer.

Annet verdt å merke seg var at Salvatore Ferragamo introduserte pensko med platform-hæl for den gemene hop og designeren Elsa Schiaparelli sjokkerte med klær i den kontroversielle fargen knallrosa.

Viktig å huske på når man skal kjøpe klær fra 30-tallet:

 • Det kan være en utfordring å se om en kjole med det klassiske bias-snittet er i riktig størrelse. Det viktigste er å være oppmerksom på at kjolen ikke skal være for trang, men ha rom til bevegelse til tross for at den skal følge kroppens linjer.

Etter nok en leksjon er det nå klart for nytt friminutt, onsdagskaffe og fri til neste onsdag. Innspill, spørsmål eller forslag til fremtidige skoletimer? Sleng dem denne vei!

God onsdag til alle vintageglade på internett!

19 kommentarer

19 kommentarer

 • Svar Eda Margarita 07/03/2012 klokka 09:52

  Super post, Mina! Gleder meg allerede til del 3, da kommer mine favoritt-tiår;)

 • Svar Dorothea 07/03/2012 klokka 11:04

  Dette er så gøøy !! 😀

 • Svar Ida Sundae 07/03/2012 klokka 11:30

  Dette er jo bare så fantastisk bra! Gleder meg vilt til å følge denne serien videre! Tuuusen takk 😀

 • Svar lille_maria 07/03/2012 klokka 12:02

  Kjempefint innlegg. Gleder meg til neste! (:

 • Svar Zoya 07/03/2012 klokka 12:34

  Da regner jeg med at vi får lære om 40- og 50-tallet neste gang. Det er mine favorittiår så det gleder jeg meg veldig til.

 • Svar aboxof-chocolate 07/03/2012 klokka 13:13

  Skole har aldri vært så gøy 😀 Tusen, tusen takk for at du deler dette, Mina! Også så fine bilder også! Regner med at du fortsetter med de neste tiårene neste time?! åååh, som jeg gleder meg <3

 • Svar Josefine 07/03/2012 klokka 13:14

  Dette her er helt fantastisk! Gleder meg masse til 50- og 60-tallet kommer, som er mine favoritter :) Og så gøy at det kommer en ny filmatisering av The Great Gatsby! Jeg regner med at du har lest den?

 • Svar Magne D. Antonsen 07/03/2012 klokka 15:20

  Bra blogg, Mina!

  Det er Magne fra VG her. Har anbefalt innlegget ditt på Lesernes VG igjen. Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [@] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

 • Svar frecklenotes 07/03/2012 klokka 17:22

  Flink lærer! :)

 • Svar Anette 07/03/2012 klokka 19:36

  Super-bra innlegg! Det eneste jeg ikke liker er at jeg må vente en hel uke på mer;)

 • Svar Darling Grey 08/03/2012 klokka 09:22

  Elsker 20-tallstilen, men har ikke den rette gutteaktige kroppen som kreves til kjoler som skal sitte på hoftene. Da ser jeg bare ut som en potet!
  Men fint innlegg, Mina!

 • Svar Elise 08/03/2012 klokka 18:34

  Digger stilen, veldig spenneden å hente inspirasjon fra disse tiårene, gøy innlegg! 😉

 • Svar C 08/03/2012 klokka 20:57

  Har nettopp begynt å lese bloggen din, og denne serien tror jeg er en av grunnene til at jeg kommer til å fortsette! Blogger jeg oppdager har lett for å drukne litt bort i alt annet som tar opp tid og oppmerksomhet, men dette er superinteressant og lærerikt!

  Hun heter forresten Carey Mulligan, ikke Casey (flisespikke-flisespikke). Hun spilte i BBCs Bleak House også, en miniserie jeg anbefaler :)

  • Svar minismartinis 08/03/2012 klokka 21:16

   Tusen takk for hyggelige ord og navneinnspill! Gikk litt fort i svingene der :-)

 • Svar Christiane 11/03/2012 klokka 09:49

  utrolig spennende å lese om!

 • Svar Ingvill 12/03/2012 klokka 17:15

  Jeg erklærer Minas vintageskole til ukas høydepunkt!!

 • Svar Åse Jölle 25/03/2012 klokka 04:25

  30-talet är absolut mitt favoritårtal!
  Väldigt bra uppdateringar och till stoooor hjälp för mig.
  Nu ska jag kolla in 50-talet oxå.
  Puss o kram, Marika! :) :) :)

  • Svar minismartinis 25/03/2012 klokka 15:10

   Så hyggelig! Puss 😀

 • Svar Vintage vixens on Instagram | Lost in a Spotless Mind 14/02/2015 klokka 11:20

  […] vintage school”, which is super-helpful if you felt a bit lost when I mentioned how the 30s, 50s and early 60s are my […]

 • Skriv en kommentar