Warning: Declaration of WPSDAdminConfigAction::render() should be compatible with WPSDWPPlugin::render($ug_name, $ug_vars = Array, $action = NULL) in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-content/plugins/wp-stats-dashboard/classes/action/WPSDAdminConfigAction.php on line 33 Minas vintageskole, del 3. – minismartinis Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259
14/03/2012 · Minas vintageskole

Minas vintageskole, del 3.

Ny uke, ny vintagetime, nytt tiår. Faktisk skjedde det så mye interessant med moten i de to epokene som nå følger at jeg, sikkert til noens skuffelse og andres glede, går litt grundigere til verks denne gangen og derfor kun tar for meg 40-tallet i dagens skoleinnlegg. Et tiår som i tillegg er et av de mest undervurderte motetiårene.

1940-tallet:

Første halvdel av 40-tallet var preget av store skulderputer, smal midje, skulderlangt hår med krøller og krig med stor K. Mangel på stoff satte sitt preg på moten og alle detaljer som krevde ekstra materiale som store krager, hetter eller gøyale ermer, ble det lagt ned forbud mot. I et amerikansk magasin kunne man for eksempel lese at ”The silhouette for 1943 is slim, pillar-like, with not a bit of extra material that could be used for Uncle Sam”. I Storbritania fikk hver innbygger utdelt 66 kleskuponger, noe som tilsvarte ett nytt antrekk i året.

Den strenge rasjoneringen av stoffer førte dog ikke bare negative ting med seg. Da klesutvalget var så lite måtte jo klærne man faktisk hadde og gikk til innkjøp av, vare i mange sesonger. Som et resultat av dette var skredderhåndtverket særdeles bra på 40-tallet noe man kan merke på 40-tallsplagg selv i dag. I tillegg var idealet at man skulle ta godt vare på de tingene man hadde, noe som illustreres elegant i denne informasjonsfilmen:

Silhuetten i krigsårene var inspirert av det militære uttrykket som preget tidsånden. Skjørtelengden stoppet rett under kneet og skjørtene var skåret smalt over hoftene og skrånet bare litt ut ned mot knærne. Det ble også populært å gå med drakt. Jakkene var markert i midjen og skuldrene ble fremhevet ved hjelp av skulderputer. Klærne som ble produsert under krigen var som regel i sobre og naturlige farger, men unntak av klær i flaggfarger som mange kvinner kledde seg med for å være patriotiske.

Materialer som silke og nylon forsvant nesten helt som et resultat av krigen og strømper ble derfor en saga blott. Isteden tegnet damene på 40-tallet den klassiske strømpesømmen bak på leggen direkte på beinet, sånn at de ga illusjonene av å gå med strømper. Da det var behov for naturlige materialer som silke og ull i produksjonen av krigshjelpemidler ble det på begynnelsen av 40-tallet en utstrakt bruk av syntetisk materialer som viskose. Paljetter og perler var det derimot ingen rasjoneringer på, og de ble derfor sydd på en haug med klær for å legge til både variasjon og glamour i antrekkene.

På lik linje med klær var også sko på 40-tallet svært dyre å produsere. Skoene måtte derfor være slitesterke, anvendelige og rimelige. Det var strenge rasjoneringer på skinn, og de fleste modellene ble laget i stoff. De vanligste skomodellene på 40-tallet var enkle mary janes (sko med enkel stropp over vristen og lav hæl), lave snøresko (oxfords) og sko med wedge-hæl.

Til tross for at kjoler holdt seg i popularitet økte forekomsten av mer sporty tøy som såkalte playsuits, bluser, gensere og bukser utover tiåret. En av dem som var med på å bringe praktisk tøy til massene var designeren Claire McCardell. Hun var opptatt av at klær skulle være komfortable og ikke bare vakre å se på, slik som haute couture-klær. Vanlige kvinner trengte praktiske klær å bevege seg i, og Claire tok saken. Om man kommer over klær fra 40-tallet med merket “Townley Frocks” er det høyst sannsynlig et McCardell-plagg, da hun var sjefsdesigner for den produsenten i mange år.

Buksene økte også i popularitet på begynnelsen av 40-tallet. Dette var en direkte konsekvens av det faktum at kvinner nå tilbrakte store deler av tiden sin på fabrikker der arbeidssantrekket ofte besto av nettopp bukser. Gensere var også populære fordi de både var varme og svært anvendelige.

Det smårutete mønsteret ved navn Gingham ble for første gang populært på 40-tallet. I tillegg var mønster med militære motiv som fly populære, sammen med mønster inspirert av tropiske øyer som Hawaii.

På grunn av den tyske okkupasjonen mistet Frankrike, og da spesielt Paris, sin posisjon som verdens ledende moteby under 40-tallet. Dette førte til at både Storbritannia og USA markerte seg som motenasjoner. Det varte dog ikke lenge før franskmennene atter en gang var på banen.

Etter at krigen var ferdig og rasjoneringen av stoff opphørte introduserte nemlig Christian Dior i 1947, sin første haute couture kolleksjon med det eminente navnet ”New Look”. Nå skulle skuldrene ha en mykere mer skrånet linje, skjørtene skulle være vide og en godt innsnurt midje ble det store fokuset. Skoene endret seg også. Hælene ble høyere, linjene ble sprekere og etterhvert laget man også et hull i front til storetåen. Denne modellen er den som er mest kjent fra 40-tallet i dag.

Det øvrige kvinneidealet endret seg også.  Fra å være driftige og høyst nødvendige på fabrikker over hele verden skulle kvinnene nå hjem igjen. Tilbake til kjøkkenbenk, støvtørking og matlaging. Håret skulle være sirlig dandert, både hatt og hansker skulle på om man skulle ut av huset og det perfekte husmoridealet sto i fokus. Nok en gang.

Viktig å huske på når man skal kjøpe klær fra 40-tallet:

 • Mange 40-talls plagg har markerte skuldre og det er viktig at plagget sitter riktig nettopp her. Pass på at det verken er for slapt eller stramt, men at den sitter helt inntil.
 • Bukser fra 40-talet skal sitte høyt, litt over den naturlige midjen.
 • Ofte har 40-talls bukser også en flapp med knapper i front. En god indikasjon på om buksa passer er at denne ligger flatt, men ikke for stramt.
 • Bluser og gensere skal være midjekorte.

Skulle du være i tvil om viktigheten av å kjøpe 40-tallsklær som sitter som de skal, se denne:

13 kommentarer

13 kommentarer

 • Svar Ida Sundae 14/03/2012 klokka 11:09

  Koser meg grundig med vintageskolen din altså, thumbs up!!

 • Svar Zoya 14/03/2012 klokka 12:02

  Jeg elsker 40-tallet! Bare så synd at det ikke er så lett å få tak i klær fra det tiåret.

 • Svar Synne 14/03/2012 klokka 14:17

  Nok en informativ og inspirerende innføring!

 • Svar Hallvard Trohaug (@HallvardT) 14/03/2012 klokka 14:35

  Hei,
  Morsom blogg!
  Det hadde vært fint om du la inn referanser til hvor du har hentet stoffet ditt og brukt litt tid på å finne ut om hvordan moten var i Norge (flaggfargene var f.eks. vanskelig å bruke her under krigen). I tillegg kunne du ha sjekket hva ting heter på norsk. Wedge-hæl heter f.eks. kilehæl og gingham blåtøy.

  • Svar minismartinis 19/03/2012 klokka 19:21

   Hei! Takk for tilbakemelding. Alltid hyggelig med menn som kommenterer, da det er sjelden vare her inne på vintagehjørnet mitt på internett :) Kildene mine er i all hovedsak internasjonale og baserer seg mye på amerikansk, engelsk og fransk mote da disse tre nasjonene på mange måter gikk i bresjen og satte standarden for hvordan resten av verden kledde seg. I allefall hva de traktet etter å kle seg med. Liker allikevel innspillet ditt om det norske perspektivet, så kanskje jeg slenger med det neste gang. Når det gjelder oversettelsen av begrepene er jeg tildels ennig med deg, men min målgruppe her inne handler ofte klær på nettet og i den sammenheng er det faktisk viktigere å vite hva noe heter på engelsk, da det er disse søkekriteriene man finner klær etter. I framtiden kan jeg alltids skrive begge deler, så vet alle hav det er snakk om på alle språk :)

 • Svar Rakel 14/03/2012 klokka 14:37

  Dette her er mitt tiår! Elsker 40- tallet og har allerede en god del klær derfra 😀

 • Svar Anette 14/03/2012 klokka 20:11

  Fantastisk! Liker at det er enda grundigere enn forrige gang. Super-bra serie!!

  • Svar minismartinis 19/03/2012 klokka 19:29

   Tusen takk! Det er mye jobb, så kommentarer som dette får meg til å ville fortsette :)

 • Svar Mari 14/03/2012 klokka 20:12

  Mitt yndlings tiår, uten tvil.

 • Svar Eva 15/03/2012 klokka 14:38

  Elsker Minas Vintageskole! Helt herlig :) Vil du ikke si at Dita von Tease egentlig tar mer inspirasjon fra 1940-t heller enn 1950? I tillegg er det morsomt at 40-tallet har vært inspirasjon for en del moteskapere i de siste årene.

  • Svar minismartinis 19/03/2012 klokka 19:15

   Så flott at du liker det! Jeg vil definitivt si at Dita von Teese er mer 40-talls inspirert enn 50-talls inspirert. Ofte er snittet på klærne hennes veldig gode eksempler på det klassiske 40-talls snittet jeg snakker om i artikkelen. 40-tallet er et av de meste undervurderte tiårene motemessig synes jeg, så det er veldig gøy at moteskapere med jevne mellomrom henter det opp igjen :)

 • Svar Sofie 18/03/2012 klokka 20:53

  Hallo! Elsker vintage-skolen! Superdupert! Nå gleder jeg meg til de senere årene, spesielt 50-60-70! Tror du de kommer snart? Vi skal nemlig lage film/skuespill om kvinner fra disse tidsperiodene ganske snart, og da hadde det vært flott med passende kostymer! 😀

 • Svar agurkolat 18/03/2012 klokka 22:12

  Dette setter vi pris på! Så flink du er :)

 • Skriv en kommentar