Warning: Declaration of WPSDAdminConfigAction::render() should be compatible with WPSDWPPlugin::render($ug_name, $ug_vars = Array, $action = NULL) in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-content/plugins/wp-stats-dashboard/classes/action/WPSDAdminConfigAction.php on line 33 Om å være på kjøttfest. – minismartinis Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259
14/05/2013 · Hodebry, Hverdag

Om å være på kjøttfest.

dyr17

De fleste jeg kjenner har et til tider bevisst forhold til sitt eget kjøttforbruk. Om de ikke er spesielt opptatt av det etiske ved å bidra til å støtte en industri som systematisk tar livet av dyr, ofte under kritikkverdige forhold, er de i det minste bevisst at for mye kjøtt ikke er bra for egen helse. Selv i disse lavkarbotider, der kjøtt for mange har blitt selve grunnstoffet i det daglige kostholdet, slippes det innimellom fram saker som forteller om den godt dokumenterte ufordelaktige helseeffekten for mye kjøtt har på kroppen. Og bra er det.

Men på sommeren mister vi fullstendig grepet. Nesten alle sammen. Fra og med nå og til og med august pumpes det ut kampanjer fra samtlige dagligvarekjeder som forteller oss om tilbud på kjøtt i praktiske grillforpakninger som er så billige at jeg ikke kan forstå at prisen i det hele tatt kan være med på å finansiere selv bensinen som frakter kjøttet fra fabrikken til butikkene over det ganske land. Hva dette prisnivået reflekterer når det gjelder dyrevelferd gjør at det knyter seg i magen. Kjøtt fra alle slags dyr i alle slags aluminiumsformer marinert i tykke lag med rødfarget krydder velter ut av hyllene. Billigere enn en pakke med to spisemodne avocadoer. Så billige at du kan spise så mye kjøtt du vil, hver eneste dag, hele tiden.

Min utfordring til dagligvarekjedene er derfor at de parallellt med den vanvittige kjøttbonanzaen de til stadighet og over hele byen trykker ut, opp og fram samtidig oppfordrer til én kjøttfri dag i uka. EN ENESTE EN. Der grillkjøtttrykket kan lette til fordel for en plakat med kjøttfrie alternativ.

Og om ikke dagligvarekjedene følger opp, er en kjøttfri dag i uka min høyst peronlige oppfordring til et samlet grill-Norge. At man tar en dag av grillfesten og kjøttvogna. Én dag med maiskolber istedenfor pølser, én dag med salat istedenfor bacon, én dag med mindre tung mage og litt lettere sprett i beina. Og én dag med skikkelig god samvittighet. For dyr og mage og verden og fedreland.

Å kom igjen a.

13 kommentarer

13 kommentarer

 • Svar Benedikte 14/05/2013 klokka 08:43

  Enig! Ble provosert av reklameplakaten som oppfordret meg til å “grille noe ALLE liker”. Dette var jo Gilde som ville, men slutt å late som det er så himla naturlig å stappe i seg storfe til alle anledninger. Villedende markedsføring.

 • Svar Hanne 14/05/2013 klokka 10:15

  Én kjøttfri dag i uka gjør dessverre ikke livet noe bedre for dyra som blir utnyttet på det groveste for at man vil spise kjøtt de seks andre dagene i uka. Oppfordrer alle til et kjøttfritt liv!:)

  Man trenger heller ikke bytte ut all grillmaten med maiskolber og salat, for det finnes hundrevis av superekle og supergode oppskrifter på vegetarburgere, eller ferdigkjøpte vegetarpølser- og burgere man kan slenge på grillen. Har spist så utrolig mye mer god mat etter at jeg ble veganer, inkludert grillmat. Jeg visste virkelig ikke hva jeg snakka om for noen år siden da jeg sa at jeg “aldri kunne blitt veggis for jeg er så glad i kjøtt”. Haha, dumme meg.

  Supert at du setter fokus på dette! Er så lei av de ekle grillreklamene med kjøtt til latterlige lave priser overalt.

 • Svar Sunniva 14/05/2013 klokka 10:36

  Jeg er ikke helt enig med deg, Hanne. Jeg mener at kjøtt er en naturlig og fornuftig del av kostholdet til oss mennesker, men at vi spiser altfor mye av det. Dette er usolidarisk på mange måter, både med tanke på dyrevelferd, og at når vi vestlige spiser (og kaster) enorme mengder kjøtt og annen mat, så går jo det på beskostning av mennesker som har mindre av det.

  Hvis mange nok valgre en kjøttfri dag i uka ville det begrense kjøttforbruket en hel del, og kanskje ville det ført til flere kjøttfrie dager i uka når folk innser at de vegetariske alternativene er kraftig undervurdert.

 • Svar hjartesmil 14/05/2013 klokka 11:06

  […] mina som oppfordrar alle til å droppa det billige fæle grillkjøttet, om berre for éin dag i veka(kor mange rekk opp handa med ein […]

 • Svar tine katrine 14/05/2013 klokka 11:26

  Helt enig med Hanne. 1 dag i uka er en bra start, men det hjelper jo egentlig ikke så veldig mye i lengden. Og grillmaten har blitt MYE bedre etter at jeg ble veganer, samt alle andre måltider. Nå koser jeg meg med et hav av smaker, og trenger aldri å sitte med en overkrydra kotelett som ble stekt litt for mye og derfor er så tørr at den må bades i saus for å være spiselig, og har aldri dårlig samvittighet over det jeg spiser.
  Bra innlegg, håper det får flere til å tenke over matvalgene sine.

 • Svar samovaren 14/05/2013 klokka 17:20

  har no ikkje ete anna enn fisk (ikkje kjøtprodukt av anna slag) dei siste 1,5 månadane. tommel-opp for bra skrive! du har ein ny fæn.

 • Svar Kamilla 14/05/2013 klokka 21:10

  Bra og viktig skrive!

  • Svar admin 15/05/2013 klokka 15:46

   Takk!

 • Svar mariell. 15/05/2013 klokka 12:50

  superviktig tema!

  eg syns det er heilt feil å skulla vera totalitær, folk som et kjøttdeig til middag fire-fem dagar i veka blir berre vekkskremt av sånt. det viktigaste her er at folk prøver, og ser sjølve at det GÅR AN å eta eitt måltid utan kjøtt utan å bli svak og beinskjør. det treng ikkje å vera alt eller ingenting, frå å eta kjøtt kvar dag til å prøva seg på vegetarmiddag éin gang i veka er eit stort steg, og ikkje eit som ein skal fnysa av fordi det ikkje er “bra nok”.

  eg er ikkje vegetarianer, men et kjøtt kanskje eitt eller to(om det finst bacon til laurdagsfrukost) måltid i veka. alt kjøttet eg et som eg tilberedar sjølv er økologisk, eit alternativ som blir meir og meir aktuelt i noreg og eit bra alternativ til billig grillkjøtt. i sommar skal eg preacha vegetarisk grillmat på bloggen, mina!

  • Svar admin 15/05/2013 klokka 15:45

   Helt enig med deg. Det viktigste er om alle gjør litt. Jeg tror det er lett å bli ved den enkle farsemiddagen hvis man opplever at alternativet er “alt eller ingenting”. Da føles plutselig det vegetariske alternativet som noe stort og uhåndgripelig. Nei, heller et lite steg om gangen. En middag, en dag, en uke. Mange bekker små, blir en stor å.

   • Svar Marte 15/05/2013 klokka 20:39

    veldig enig! fint at du skriver om dette. det er viktig å snakke om og langsomt prøve å endre holdninger uten at det blir helt skyttergravskrig. da tror jeg mange blir skremt bort, som du skriver.

    lurer veldig på hvordan kjøtt kan være så billig, ofte billigere enn grønnsaker til og med. det er noe med det subisideregnestykket som er litt merkelig, at man kunstig holder liv i en industri som både skader miljøet og dyra, og som insisterer på at vi skal spise langt mer kjøtt enn selv statens kostholdsråd anbefaler.

    spis mindre kjøtt, men spis bedre kjøtt, pleier jeg å si. kjøp kjøtt fra dyr som har hatt et ålreit liv, det smaker stort sett bedre, er rikere på næring og man kan ha litt bedre samvittighet.

 • Svar Egwene 15/05/2013 klokka 13:00

  Etter jeg begynte på universitetet i England har jeg fått veldig mange vegetarianske venner, noe som har gjort at mitt kjøttforbruk har blitt kuttet ned nesten 90%. Jeg spiser godt uten kjøtt, ovnsbakte grønsaker (paprika, søtpotet, squash og sopp) er perfekt sommermat! Kan tenke meg at det blir godt å grille i folie :) Ja til kjøttfrie dager! Det er faktisk døde dyr… og selv om man spiser dem bør man kunne være ærlig med seg selv og si “ja, dette er et dødt dyr og jeg spiser det”.

 • Svar Ine 17/05/2013 klokka 20:29

  Ja! Der sa du det! Har ikke noe å komme med, er bare veldig enig.

 • Skriv en kommentar