Warning: Declaration of WPSDAdminConfigAction::render() should be compatible with WPSDWPPlugin::render($ug_name, $ug_vars = Array, $action = NULL) in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-content/plugins/wp-stats-dashboard/classes/action/WPSDAdminConfigAction.php on line 33 Om å være 13 år med slankedagbok / en historie om kroppskomplekser før #healthy. – minismartinis Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/5/c/minismartinis.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 259
02/12/2013 · Hodebry

Om å være 13 år med slankedagbok / en historie om kroppskomplekser før #healthy.

raadyrflokken

Da jeg var 13 år begynte et langt uvennskap med kroppen min. Etter noen år med et gradvis økende misnøye og uro over at kroppen var i ferd med å bli noe annet enn det den hadde vært, slo den lille murringa ut i full blomst omtrent rundt bursdagen min sommeren 1996. På en strand, i en bikini, med en is i hånda forandret alt seg. Den ble stygg. Jeg ble flau. Og helvete var løs. Fra og med da startet krigen mot en mage som var for stor, lår som var for myke og en kropp jeg følte hadde forrådt meg. Nå skulle den få igjen. På en eller annen måte skulle jeg gjenvinne kontrollen, slik at jeg slapp å være så flau og ukomfortabel i den hele tiden. Slapp å grue meg til gymtimer og grine i prøverom.

Ved hjelp av sultestrategier, dietter og hjemmesnekrede ideer om hvordan slikt best burde gjøres gikk jeg grundig til verks. I perioder spiste jeg lite eller ingenting. Det var overraskende lett å snike seg unna. Fortelle at man allerede hadde spist noe et sted og derfor var mett. I andre perioder spiste jeg lite på dagen, men sprakk på kvelden og la meg med magen full av bolle og skam langt oppi halsen. I andre perioder forsøkte jeg meg på renselseskurer med hjemmesnekrede juicer. Det ene avløste det andre. Den ene kuren mer fantastisk enn den forrige, til jeg gikk tom for ideer.

Krigen mot mage, rumpe og lår var i motsetning til i dag, noe jeg bedrev ganske alene. Med et internett som kun var tilgjengelig ett sted i hele huset og da først etter nititidig påkobling via et skrikende modem, var det lite annet enn mitt eget hode og dagboka som var arena for all planleggingen, vurderingene og erfaringene jeg gjorde meg underveis. Det gjorde at jeg, til tross for at kroppstankene opptok mye tid og ca 70% av dagboka mi, også lett ble distrahert til å tenke på andre ting. Det fantes ingen blogger, instagramfeeder og hashtags som ved hjelp av et tastetrykk var med på å mate det sultefora hodet mitt med ideer som gjorde at jeg fikk inspirasjon til å fortsette enda litt lenger. Med treningsdagbøker, #strongisthenewskinny og #fitforlife-oppskrifter på proteinpannekaker med stevia. Så til slutt så gikk det over. Sakte, men sikkert.

Det tror jeg derimot ikke det hadde gjort i dag. I dag hadde jeg, som et urovekkende stort flertall av verdens tenåringsjenter, kunnet dyrke kroppsprosjektet mitt ufortrødent i mange flere år. Kanskje enda. Og det gjør meg redd. Spesielt med tanke på at siste rest av kroppskompleksene fra 1996 først slapp taket 15 år senere. Når jeg var 28.

Derfor. Om du er en jente som oppfyller en eller flere av følgende kriterier: du har en kropp og/eller er mye på internett, kan det være lurt å ta seg en pause og på regelmessig basis minne seg selv på følgende:

– Det viktigste med deg er ikke hvordan kroppen din ser ut.

– Styr unna bilder merket med #healthy og #cleaneating og bruk heller tiden på bilder merket med #glad og #lolcatz.

– Tittelen “frue” gjør deg ikke nødvendigvis til en autoritet på hverken ernæring eller kosthold.

– Det finnes mye morsommere ting på internett enn treningsplaner og matoppskrifter med cottage cheese. Foreksempel ca. alle klipp med Jennifer Lawrence.

– Hvordan en kropp ser ut har ikke nødvendigvis noe å gjøre med hvor sunn den er.

– Hvordan en kropp ser ut har ikke nødvendigvis noe å gjøre med hvor sunn den er.

Og ikke minst;

– Hvordan en kropp ser ut har ikke nødvendigvis noe å gjøre med hvor sunn den er.

 

19 kommentarer

19 kommentarer

 • Svar Ida 02/12/2013 klokka 09:47

  Du er god, og sånne ord hjelper. Love <3

 • Svar Hannah 02/12/2013 klokka 12:17

  Tusen takk for dette.

  Det er så lett å trykke følg, å trykke like og plutselig bli oppdatert hver dag med bilder av avocado og kyllingfilet, av rosa joggesko og blomstrete vannflasker og det er så lett å plutselig ta seg i å tenke at det var dumt at du spiste den ekstra porsjonen, å bli sint på seg selv fordi du ikke løp lengre, fortere, mer. Det er så lett og det er så farlig.

  Tusen takk, jeg er så hjertens enig.

 • Svar Camilla 02/12/2013 klokka 12:58

  Takk og hurra for innlegg som dette! :)

 • Svar jostein / fivrel 02/12/2013 klokka 13:11

  mitt favorittintervju atm: http://www.youtube.com/watch?v=UwVTRynx4WQ.

  js: “you must be exhausted, how many of these crapfests have you done now?
  jl: “one hundred thousand.”
  js: “it’s crazy!”
  jl: “… and you’re one hundred thousand and one.”

 • Svar Tina 02/12/2013 klokka 13:44

  Tusen takk for dette! Du skriver så bra om hvordan man ofte føler det som jente eller kvinne. Som naturlig ganske tynn tenåringsjente merker jeg at jeg ofte får negative tanker om meg selv og min kropp. Det skjer ikke ofte, men noen ganger har man en dårlig dag og tenker stygt om seg selv. Jeg er egentlig veldig glad i kroppen min, så prøver å fokusere på det :) Jeg synes du er flott, i hvert fall!

 • Svar nomade 02/12/2013 klokka 14:53

  å, dette er bra ass!

 • Svar Solveig 02/12/2013 klokka 15:07

  Dette gjorde faktisk dagen min litt bedre. Jeg var også innom de kompleksene du beskriver, men siden jeg alltid har vært ganske slank gikk jeg lei etter en stund og fant noe annet å fokusere på. Hadde jeg vært tenåring i dag vet jeg ikke hvordan det hadde gått, for det er jo liksom ikke nok å være slank og normalt sunn lenger.

 • Svar Marie 02/12/2013 klokka 16:49

  DETTE vil jeg lese etter forrige ukes debatter. Takk.

 • Svar Annemarie 02/12/2013 klokka 18:42

  Dette er grunnen til at jeg har savnet deg i på internett de siste månedene.
  Takk for at du opplyser oss om slike selvsagte ting, som vi alle egentlig vet innerst inne, men har lett for å glemme.

 • Svar frustrert frue 02/12/2013 klokka 20:48

  Vet du, du beskriver ting så godt. Æ kjenner mæ igjen i beskrivelsen av kor ubekvem du følte dæ i din egen kropp. Æ hadde det også sånn. Heldigvis gikk det over, takk og pris =)

 • Svar Mari 02/12/2013 klokka 22:50

  Mina <3

 • Svar marire 03/12/2013 klokka 08:34

  tusen takk!

 • Svar Oline 03/12/2013 klokka 11:46

  HURRA for slike som deg!!!

 • Svar Linda 03/12/2013 klokka 22:24

  Jeg er så glad for at du har begynt å skrive oftere igjen. Endelig noen som minner meg på hva som er viktigst her i verden, som å stå opp, ta på kjole og heller en ekstra ullstrømpebukse og å være fornøyd med seg selv og det en har.

 • Svar hilde taule 04/12/2013 klokka 19:19

  Så kjekt å lese dette, jeg har akkurat skrevet noe i litt samme bane.

  Sjekk det gjerne ut om du vil; http://yogakofferten.blogspot.no/2013/12/takk-kropp.html

  Dette er viktige ting å snakke om! Jeg kjenner det særlig som jente-mamma at dette er noe som opptar meg. Spre ordet!

 • Svar marie 05/12/2013 klokka 20:19

  Takk. Du trengs – virkelig.

  Hilsen jente – med kropp – på internett.

  • Svar admin 06/12/2013 klokka 23:34

   Du er så god! Takk for nok en hyggelig kommentar. Glad vi er her inne på internett sammen.

 • Svar Benedikte 08/12/2013 klokka 10:55

  Takk for dette innlegget, det du skriver er så utrolig viktig!

 • Svar Ine 18/12/2013 klokka 20:45

  Takk for et kjempefint innlegg, Mina! Du skriver så fint og nært og ekte. Bra greier.

 • Skriv en kommentar